Obezitatea si diabetul, considerate un „defect” al evolutiei umane

Daca faptul ca, la nivel mondial, circa 285 de milioane de persoane sunt afectate de diabet, nu este suficient de alarmant, un nou studiu genetic, publicat in FASEB Journal aduce o explicatie tulburatoare acestui fenomen: aparent, obezitatea si diabetul constituie un „defect” al evolutiei rasei umane. Oamenii de stiinta spun ca evolutia a dus la pierderea unei gene denumite CMAH, fapt ce predispune oamenii, mai mult decat oricare alt mamifer, la obezitate si diabet.

Citeste si:  Cum scapam de urcior

In cadrul studiului, cercetatorii au aratat ca pierderea functionalitatii genei CMAH contribuie la scaderea productiei de celule pancreatice beta, cu rol de reglare a insulinei, la persoanele supraponderale, ceea ce reprezinta un factor de risc decisiv in instalarea diabetului de tip 2. Gena este responsabila cu codarea unei enzime prezenta la toate speciile de mamifere, cu exceptia oamenilor, care adauga un singur atom de oxigen la acizii sialici – zaharuri naturale ce captusesc suprafata celulelor.

Citeste si:  Bunele maniere ale copilului

Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din California (Statele Unite) este primul care examineaza legatura dintre modificarile suferite de acizii sialici din organismul uman si metabolismul glucozei, deschizand o noua perspectiva in intelegerea cauzelor diabetului si deopotriva in crearea de noi tratamente.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.