Please select a featured image for your post
Adenocarcinomul gastric este o boala foarte rara. Chiar si asa, in ultimele decade, incidenta acestei boli a crescut dramatic in multe din tarile occidentale. Tendinta ascendenta este notabila si in regiunile urbane ale Chinei, insa nu si in zonele rurale ale tarii. O alta caracteristica uimitoare a bolii este predominanta barbatilor puternici in randul pacientilor suferinzi de aceasta boala. Aspectele mai sus mentionate sunt inca neclarificate si necesita investigatii epidemiologice suplimentare.
Un studiu publicat in „Jurnalul Mondial de Gastroenterologie” incearca sa elimine semnele de intrebare ridicate de aceste aspecte. O echipa de cercetatori din Taiwan a investigat factorii etiologici comuni in stilul de viata, dieta si expunerea la mediul inconjurator asociati cu adenocarcinomul gastric la barbatii din Taiwan. Mai mult, au investigat asocierea cu infectia cu Helicobacter Pylori.
Descoperirea lor a fost ca munca fizica sau exercitiile fizice efectuate dupa luarea mesei, impreuna cu infectia cu bacteria Helicobacter Pylori pot creste riscul aparitiei adenocarcinomului gastric. Mai mult de-atat, in timp ce munca sau eforturile fizice sustinute dupa mese coroborate cu Helicobacter Pylori cresc acest risc, s-ar parea ca o alimentatie pe baza de orez, careia i se adauga o cantitate considerabila de fructe si legume proaspete contribuie decisiv la reducerea acestui risc.
Rezultatul oamenilor de stiinta sugereaza ca obiceiurile nutritionale sanatoase, prin care se evita expunerea cronica la o aciditate gastrica ridicata impreuna cu eradicarea bacteriei Helicobacter Pylori din organism au o relevanta cruciala in preventia adenocarcinomului gastric. Prezenta fructelor si legumelor proaspete in alimentatia cotidiana si implementarea orezului ca element nutritional bazal ar trebui incurajate pentru efectul benefic pe care il au in preventia adenocarcinomului gastric.