fbpx

Oboseala oculara, usor de combatut

Dimineata conduci 30 de minute pana la serviciu. Odata ajunsa aici, stai cel putin opt ore in fata calculatorului, dupa care mai conduci inca 30 de minute pana acasa, unde te uiti la televizor doua-trei ore, apoi citesti 30-45 de minute. Singura perioada cand nu ne folosim ochii este noaptea, in somn. In rest, sunt solicitati la maxim cat e ziua de lunga. E si normal ca la un moment dat sa oboseasca.

Oboseala oculara apare atunci cand ochii fac un efort intens pe o perioada lunga de timp, de exemplu atunci cand citim mult, lucram la calculator sau conducem. Desi nu este deloc placuta, oboseala oculara nu reprezinta o problema grava si dispare daca ne odihnim ochii.

Simptomele care ar trebui sa ne dea de gandit sunt: durere, mancarime, senzatie de arsura la nivelul ochilor, umiditate prea mare sau uscaciune, vedere dubla, dureri de cap sau ceafa, sensibilitate crescuta la lumina.

Calculatorul este principala cauza a oboselii oculare, dar nu singura. Lecturile indelungate, expunerea la lumina puternica, incercarile de a vedea intr-o lumina foarte slaba, toate ne pot obosi ochii. Oboseala ochilor poate sa fie accentuata de o alta problema a ochilor, de exemplu un viciu de refractie netratat, de stres sau oboseala generala.

Oboseala oculara nu are consecinte grave pe termen lung, dar poate fi neplacuta si iti intrerupe munca. Te oboseste si te impiedica sa te concentrezi pe ceea ce faci. Uneori poate dura zile intregi pana cand ochii sa-si revina la normal dupa o oboseala prelungita.

Citeste si:  Curatenia excesiva creste riscul de alergii la copii

Daca oboseala oculara este pronuntata, apare dupa eforturi vizuale mici sau este insotita de dureri puternice de cap, un control oftalmologic devine necesar. S-ar putea ca activitatile zilnice sa nu fie singurele vinovate si sa existe o afectiune a ochiului care il supune unui efort suplimentar.

Daca nu se pune problema de asa ceva, nu-ti ramane decat sa-ti schimbi usor modul de viata pentru a-ti proteja vederea. Cateva masuri de precautie simple te pot scuti de dureri, usturimi, ochi inrositi si alte simptome neplacute.

– In timpul activitatilor ce necesita acuitate vizuala, asigura-te ca ai destula lumina indreptata spre obiectele pe care le manuiesti. Foloseste o sursa de lumina cat mai puternica.

– Cand citesti, asaza sursa de lumina in spatele tau, asa incat sa bata pe pagina. Daca citesti la birou, foloseste o lampa cu abajur, asezata in fata ta si orientata in jos. Lumina nu trebuie sa ajunga in ochii tai, ci pe hartie.

– Cand te uiti la televizor, camera trebuie sa fie usor luminata. Contrastul prea puternic dintre ecran si mediul inconjurator oboseste ochiul.

Cauza cea mai des intalnita a oboselii oculare este calculatorul. Nu putem schimba natura meseriei noastre asa incat sa nu mai folosim calculatorul si trebuie sa recunoastem ca acesta ne este util si acasa. Nu ne ramane decat sa ne amenajam spatiul de lucru asa incat sa ne protejam ochii.

Citeste si:  Gatiti morcovii intregi si pastrati-le proprietatile anticancerigene

Distanta dintre ochi si monitor trebuie sa fie undeva intre 50 si 70 de centimetri. Pentru multe persoane, o distanta egala cu lungimea bratului este suficienta. Dac trebuie sa te apropii de monitor ca sa citesti, schimba marimea font-ului. Partea superioara a ecranului trebuie sa fie la nivelul ochilor sau putin sub el, asa incat sa te uiti la monitor de sus in jos.

Verifica iluminarea camerei pentru a reduce stralucirea. Daca in camera lumina este prea puternica si se reflecta in ecran, va trebui sa te fortezi putin ca sa vezi imaginea. Pentru a verifica daca exista reflexii in ecran, stinge monitorul si asaza-te in fata lui. Stralucirea poate fi provocata de o sursa de lumina aflata deasupra sau in spatele tau. In masura in care este posibil, elimina acele lumini care provoaca stralucire pe ecran, adica stinge becurile sau trage draperiile. In general, trebuie evitata asezarea calculatorului cu fata la o fereastra sau la un perete alb. Daca sursa de lumina nu poate fi indepartata, foloseste un ecran special de protectie, care reduce stralucirea.

Pe cat posibil, foloseste un monitor performant. Monitoarele vechi de tip CRT ( cathode ray tube) produc o „palpaire” pe ecran, care desi nu este vizibila, oboseste ochiul. Daca nu poti inlocui monitorul CRT cu unul LCD, macar seteaza rata de refresh la o valoare cat mai mare. O rata de refresh sub 75 Hz oboseste mult ochiul. Daca folosesti un monitor LCD ai grija ca rezolutia lui sa fie cat mai mare.

Citeste si:  Noi demersuri pentru reintegrarea pacientilor diagnosticati cu cancer

Modifica setarile monitorului asa incat luminozitatea ecranului sa nu fie in concordanta cu iluminarea camerei. Daca ai o pagina alba care arata ca o sursa de lumina, inseamna ca luminozitatea este prea mare. Daca ai o pagina alba care pare gri inseamna ca luminozitatea e mica. Alege un contrast mare, asa incat diferenta dintre fundal si litere sa faca documentul usor de citit. Varianta cea mai buna pentru ochii nostri este combinatia de negru si alb. Literele negre pe fond alb sunt cel mai usor de citit, atat pe ecran, cat si pe hartie. Este buna si combinatia dintre litere negre si un fundal in culoare deschisa (galben, roz, etc). Nu se recomanda combinatiile unde contrastul dintre fundal si litere este mic (verde inchis pe verde deschis) sau unde fundalul este in mai multe culori (vezi imaginea). Dimensiunea ideala a font-ului este de trei ori mai mare decat cea mai mica dimensiune pe care o poti citi.

Chiar daca ti-ai modificat spatiul de lucru, nu inseamna ca ochii tai sunt in siguranta. Pentru a-i proteja, fa pauze dese ( 5 minute la fiecare ora), clipeste des sau foloseste lacrimi artificiale, iar daca este cazul poarta ochelari cu lentile antireflex.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.