fbpx

Ochelarii de soare, un accesoriu sanatos

Deja multe dintre noi nici nu se mai gandesc sa plece la mare fara crema de protectie solara. A devenit un obiect indispensabil in bagajul pentru plaja. Dar multi nu se gandesc sau nu stiu cat de delicati si lipsiti de aparare sunt ochii nostri in fata radiatiilor solare. Asa ca ajungem pe plaja cu pielea protejata de crema, dar cu ochii complet descoperiti. Iarcei care poarta totusi ochelari de soare ii aleg dupa aspect si dupa pret, mai putin dupa calitatile lentilelor.

De fapt, ochelatii de soare nu sunt un moft sau un accesoriu fashion. Sigur ca poti sa alegi ramele care iti vin cel mai bine si care se potrivesc figurii tale, insa pe primul loc este protectia UV. Asa cum cauti cea mai buna crema SPF pentru piele, la fel trebuie sa alegi si cei mai buni ochelari de soare.

De ce sunt ei indispensabili pentru sanatatea ochilor? Pe termen scurt, expunerea ochilor la radiatiile UV provoaca fotokeratita, o inflamatie a corneei. De obicei apare atunci cand efectul radiatiilor este combinat cu cel al frigului sau al zapezii (care reflecta radiatiile UV), motiv pentru care afectiunea este mai frecventa la schiori. Dar nimeni nu este imun. Poti face fotokeratita si dupa o zi la plaja. Este ca o arsura solara la nivelul ochilor si se manifesta prin dureri, usturime, senzatia de corp strain in ochi, mancarimi, fotosensibilitate si lacrimare excesiva. Din fericire, trece cu timpul si nu lasa urme definitive. In schimb, pe termen lung, expunerea excesiva la razele solare duce la cataracta, leziuni ale retinei, degenerescenta maculara.

Citeste si:  Mediafax: Ciocolata, sexul si aperitivele reci pot imbunatati memoria

Iata de ce avem atata nevoie de ochelari. Dar cum ii recunosti pe cei de calitate? In primul rand, ochelarii de calitate se cumpara numai de la magazinele de optica, niciodata de la taraba sau de la magazinele la moda. Te vei gandi ca sunt scumpi. De fapt, sunt scumpi ochelarii „de firma”, in cazul carora platesti mai mult eticheta si mai putin calitatea lentilei. Daca nu tii neaparat sa ai un logo faimos pe rama, ochelarii de soare nu sunt chiar atat de scumpi, avand in vedere ca ii poti folosi cativa ani.

O lentila de soare ar trebui sa absoarba cel putin 99% din razele solare, lucru care este mentionat pe eticheta, alaturi de logo-ul CE, categoria filtrului de protectie, instructiunile de intretinere, tara de provenienta, etc. Culoarea lentilelor conteaza mai putin pentru protectia UV. Important este ca ele sa fie tratate cu o substanta speciala, care absoarbe radiatiile. Chiar daca sunt foaret inchise la culoare, lentilele pot lasa sa treaca razele solare si sunt chiar mai periculoase pentru ca fac pupila sa se dilate, ceea ce permite radiatiilor sa intre. Daca vrei o pereche de ochelari pe care o vei purta si la volan, mentioneaza asta. Va trebui sa alegi un filtru de protectie intre 0 si 3. De la 4 in sus, lentilele sunt prea inchise la culoare ca sa mai vezi bine in trafic.

Citeste si:  Cum tratam anemia

Indiferent ce model de ochelri se poarta, va trebui sa alegi unii cu lentile cat mai mari si care stau apropiate de ochi. O lentila mica va lasa razele sa patrunda prin parti, iar protectia nu va fi eficienta.

Ochelarii de calitate vin la pachet cu o carpa din microfibra si un toc. Accesoriile sunt foaret importante pentru intretinere. Ochelarii se spala cu apa si sapun sau se sterg cu solutii si servetele speciale, apoi se ususca folosind aceasta carpa din microfibra (nu hartie!). Orice zgarietura pe lentila distruge filtrul UV si permite patrunderea radiatiilor solare.

Citeste si:  Fundatia Medicover a donat 100.000 USD pentru copiii din Haiti

Tipuri de lentile

&nbsp&nbsp&nbsp• Lentile care blocheaza lumina albastra (blue blocking) sunt de obicei galbene sau portocalii. Se pare ca te ajuta sa vezi mai bine la distanta, mai ales cand lumina nu e foarte puternica, dar s-ar putea sa nu distingi foaret bine culorile cand conduci. Nu toate lentilele de acest tip au si filtru UV. Cauta mentiunea aceasta pe eticheta.
&nbsp&nbsp&nbsp • Lentilele polarizate reduc efectul de stralucire si reflexia. Nici ele nu protejeaza impotriva razelor UV decat daca sunt tratate special.
&nbsp&nbsp&nbsp • Lentilele fotocromice (sau heliomate) reduc efectul de stralucire si au avantajul ca isi modifica singure culoare, in functie de lumina ambianta. Nu ofera protectie decat daca sunt tratate cu filtru UV.
&nbsp&nbsp&nbsp • Lentilele din policarbonat ofera protectie impotriva razelor UV dar si impotriva factorilor mecanici (nu se sparg), putand fi purtate in timpul activitatii fizice.
&nbsp&nbsp&nbsp • Lentilele cu oglinda blocheaza lumina vizibila si la inceput se credea ca ar reflecta si radiatiile. Intre timp s-a observat ca nu ofera o protectie UV reala decat daca au filtru adaugat.

2 Comentarii
  1. si unde pot gasi ochelari asa buni si cu forma dorita [ police ] si la un pret relativ bun? 🙂 nu ma intereseaza neaparat sa fie de firma 🙂

  2. la magazinele de optica, se gasesc ochelari foarte buni, sanatosi, dar de firma si la preturi pe masura, ca altfel ne putem lua de la tarabe f.f. ieftini. ochii nostri insa saracii…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.