fbpx

Odorizantele, toxine parfumate

Atatia ani am discutat despre fabrici, santiere si masini care polueaza, am cautat solutii, ne-am plans, ne-am mirat, ne-am ingrijorat. Acum aflam ca industria nu este singura sursa de poluare si ca exista, chiar sub ochii nostri, ceva ce ne polueaza casele zilnic: odorizantele parfumate. Daca ne luam dupa reclamele pe care le vedem zilnic, am putea crede ca nu e posibil sa ai o casa frumoasa daca nu ai cate un odorizant in baie, in bucatarie si in fiecare camera. Exista multe tipuri de odorizante, spray, solide, cu timer, cu buton, cu senzor de miscare, pe curent. Ai de unde alege. Fiecare promite sa-ti parfumeze casa, sa alunge mirosurile neplacute nu acoperindu-le, ci absorbindu-le definitiv. Iar in ultimul timp au devenit atat de pretuite incat nici copiii nu mai vor sa foloseasca baia proprie daca nu este parfumata cu ceva chimicale cancerigene.

Pentru ca, arata ultimele studii, odorizantele sunt pline de substante, care mai de care mai toxice si mai nocive, in combinatii capabile sa polueze mai ceva ca o masina de teren. Numai ca organismele de control nu prea baga in seama produsele necomestibile, care ajung pe rafturile magazinelor fara sa le fie verificat nivelul de substante toxice. Nici odorizantele, nici parfumurile, nici cosmeticele pe care le folosim nu sunt supuse unor verificari atente.

Citeste si:  Atrofierea muschilor

De fapt, aceste produse nu imbunatatesc cu nimic calitatea aerului. Din contra, ele adauga aerului din casele noastre un numar de poluanti, unii meniti sa ne amorteasca simtul mirosului, altii meniti sa acopere acopere izul de ceapa cu unul mai placut, dar nu mai sanatos. Multe dintre ingredientele odorizantelor sunt cunoscute ca fiind cancerigene, altele irita nasul si plamanii, ducand la probleme serioase, mai ales la copii.

Un tip de substante periculoase sunt terpinele. Se gasesc in uleiurile de pin, lamaie si portocala folosite in multe produse odorizante. Desi terpinele in sine nu sunt considerate periculoase, problema se complica atunci cand intra in contact cu ozonul, reactie ce duce la producerea unor substante toxice. Printre toxinele rezultate, se numara si formaldehida, cunoscuta ca iritant al cailor aeriene si agent cancerigen.

Aceste descoperiri apartin unor oameni de stiinta de la Universitatea din California, care au recunoscut ca, in general, nu trebuie sa ne facem griji in legatura cu odorizantele, cel putin in ce priveste adultii sanatosi. Mai expusi riscului sunt copiii, persoanele cu afectiuni respiratorii cronice, dar si animalutele de casa. Lucrurile se schimba insa daca intr-o camera foarte mica folosesti o cantitate mare de odorizant (de exemplu intr-o baie mica, fara geam) sau daca ai in camera un dispozitiv de curatare a aerului care emite ozon.

Dar terpinele sunt numai un exemplu de substante toxice folosite de producatori. Un odorizant simplu este facut dintr-o multime de chimicale si ncii macar producatorii nu stiu cu exactitate ce reactii dau aceste ingrediente si cat de periculoase pot fi ele.

Citeste si:  Importanta calciului in organism

Amatorii de odorizante se vor intreba cu ce le pot inlocui. Cu nimic, pentru ca nu are rost. Atata timp cat casa este curata, s-a indepartat mucegaiul, mancarea stricata, s-a dus gunoiul si s-a deschis geamul pentur un sfert de ora, n-ar trebui sa mai miroasa urat. In bucararie se poate folosi hota, un ventilator sau un recipient cu bicarbonat de sodiu, care absoarbe mirosul neplacut. Iar daca tii neaparat sa simti un miros placut in casa, probabil ca ajunge un buchet de flori parfumate. Pentru efect mai puternic, baga la cuptor doua lamai taiate in patru si ai un odorizant natural, cu miros proaspat de lamaie.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.