fbpx

Onicomicoza – problema unghiilor

Please select a featured image for your post

Onicomicoza, problema unghiilor, devine mai usor de tratat in momentul in care stim cum se manifesta, ce factori o favorizeaza sau ce tratament trebuie aplicat. Mai jos veti gasi un ghid al onicomicozei care sa va dea toate detaliile necesare despre aceasta afectiune. Ce este onicomicoza? Onicomicoza este una dintre cele mai frecvente infectii ale unghiilor ce poate afecta atat unghiile de la picioare cat si cele de la maini. Este o infectie provocata de o serie de fungi (ciuperci) ce se hranesc cu straturile cheratinice de pe unghii. Cum se manifesta onicomicoza? In prima etapa, la suprafata unghiei apar puncte albicioase sau galbui. Apoi unghiile isi modifica atat forma cat si culoarea, incep sa se sfarame, sa se deformeze, sa se dezlipeasca de pe patul unghiei si chiar sa se ingroase. Culoarea lor se schimba astfel incat unghia bolnava poate avea culoarea galbena, verde, maro sau chiar neagra. Onicomicoza, chiar daca apare atat la picioare cat si la maini, este mai des intalnita la picioare unde unghiile se pot ingrosa atat de tare incat pot provoca ingreunarea mersului.
Citeste si:  Il invatam sau invata singur sa vorbeasca ?
Ce factori favorizeaza aparitia onicomicozei? Infectia e favorizata de mediul cald si umed, fiind contagioasa. Aceasta poate fi favorizata si de purtarea unor pantofi stramti sau ciorapi sintetici.Onicomicoza se poate transmite si prin intermediul instrumentelor de manichiura si pedichiura daca acestea nu sunt dezinfectate corespunzator.
Cine este mai predispus la onicomicoza? Se intalneste mai ales la persoanele care sufera de diabet zaharat. De asemenea, infectia se regaseste frecvent la persoanele mai in varsta, cele peste 60 de ani. Onicomicoza este intalnita mai des la barbati decat la femei, copii prezentand un risc foarte mic de a prinde aceasta infectie.
Citeste si:  Conferinta Nationala de Aterotromboza: noi directii in preventie si tratament
Cum putem preveni onicomicoza? Onicomicoza nu trece de la sine si poate reveni foarte usor, fiind o infectie cu o evolutie lenta. Pentru a reduce riscul de aparitie este foarte important sa folositi ciorapi de bumbac si pantofi lejeri care sa permita piciorului sa respire. Evitati sa mergeti desculti in locuri publice, dusuri sau saune. Nu imprumutati niciodata ustensilele de manichiura, prosoapele sau incaltamintea. Daca mergeti la manichiura sau pedichiura, asigurati-va ca acestea sa fie sterilizate. Cum se stabileste diagnosticul in cazul onicomicozei? Onicomicoza poate prezenta semne asemanatoare cu alte boli precum psoriazisul sau eczma, de aceea controlul la doctor nu se va rezuma doar la identificarea semnelor la nivelul unghiei. Doctorul va trebui sa execute anumite teste pentru a identifica tipul infectiei. Aceste teste pot include examene micologice directe sau culturi.
Citeste si:  Ii dau dintisorii
Ce complicatii prezinta onicomicoza? Onicomicoza nu este o afectiune atat de grava, dar infectia netrata poate la alte infectii bacteriene. Mai mult decat atat onicomicoza poate fi o sursa pentru streptococi.
Ce tratament presupune onicomicoza?Desi tratamentul se intinde pe o perioada mai indelungata de timp, exista o serie de proceduri care duc la vindecare. Fie ca este vorba de medicamentatie pe cale orala, unguente la nivel local sau lacuri de unghii antifungice singurul care poate stabili ce medicament este indicat pentru disparatia acestei afectiuni este medicul dermatolog. Sfat: Nu asteptati pana cand infectia este intr-un stadiu avansat. Adresati-va inca de la primele semne doctorului.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.