Operatia de bypass gastric ajuta si la combaterea deficientei de testosteron

Un studiu recent aduce vesti bune barbatilor obezi diagnosticati cu hipotestosteronemie. Scaderea nivelului de testosteron si simptomele disfunctiilor sexuale masculine, manifestate pe fondul obezitatii, pot fi reversibile in urma operatiei de bypass gastric – tehnica utilizata in chirurgia obezitatii.

La studiu au participat 75 de barbati obezi, carora le-au fost analizate grasimea corporala si nivelul de testosteron, precum si semnele disfunctiilor sexuale, cum ar fi prezenta disfunctiilor erectile si lipsa apetitului sexual. Dintre pacientii participanti, 17 au fost supusi unei operatii de bypass gastric si au fost reevaluati dupa trei si, respectiv, 12 luni.

Citeste si:  Invata-l sa aiba grija de dintii lui

Evaluarile initiale au aratat ca dintre cei 75 de barbati, 54 prezentau semne si simptome ale deficientei de hormoni masculini, iar 27 aveau deficienta de testosteron. Mai mult decat atat, s-a remarcat ca, cu cat Indicele de Masa Corporala, circumferinta taliei si cantitatea de grasime corporala erau mai mari, cu atat nivelul de testosteron era mai scazut.

Citeste si:  Cat mai multe culori pentru cel mic

Cei 17 barbati care au fost supusi operatiei de bypass gastric au slabit, in medie, 33.7 kg. La un an dupa operatie, nivelul de testosteron crescuse semnificativ la acesti pacienti, pozitionandu-se intre parametrii normali, ceea ce demonstreaza ca deficienta de testosteron este reversibila, dupa o astfel de operatie. In plus, potrivit cercetatorilor, dupa scaderea in greutate niciunul dintre barbati nu a raportat probleme legate de performantele sexuale.

Citeste si:  Delta Hospital le ofera pacientilor servicii medicale compensate prin CASMB

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.