fbpx

Optimismul poate fi „arma secreta” a sistemului imunitar

Oamenii de stiinta sustin ca optimismul este benefic atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea psihica, si ca o viziune optimista asupra viitorului poate contribui la o stare generala de bine care se transpune in viata de zi cu zi.

Intr-un nou studiu, specialistii in psihologie Suzanne Segerstrom de la Universitatea din Kentucky si Sandra Sephton de la Universitatea din Louisville, au investigat in ce masura expectantele legate de viitor ale studentilor le influenteaza acestora sistemul imunitar.

Studiile efectuate in trecut au dezvaluit ca indivizii care se arata optimisti in legatura cu starea lor de sanatate tind sa-si amelioreze conditia corelata diferitelor afectiuni de care sufera, insa nu a fost suficient de clar cum si in ce masura optimismul poate imbunatati starea de sanatate, sau daca pesimismul contribuie la deteriorarea acesteia.

Citeste si:  Un nou tata pentru copilul tau

Pentru efectuarea studiului au fost recrutati studenti din primul an de facultate, chiar inainte de a incepe cursurile. Cei 124 de studenti voluntari au fost examinati de cinci ori in decursul a sase luni. De fiecare data au fost chestionati in legatura cu nivelul de optimism in ceea ce priveste studiile pe care le urmau si expectantele lor de viitor, corelate cu meseria pentru care se pregateau.

Dupa etapa intervievarii li s-a injectat o substanta care ar fi trebuit sa le induca un raspuns imun, iar doua zile mai tarziu li s-a analizat locul de administrare al injectiei. O umflatura mai mare in zona specificata indica un raspuns imun mai puternic.

Citeste si:  Spaniolii ne dau sperante: o sa traim 120 de ani

Sistemul imunitar are o complexitate sporita, iar acest test nu masoara decat capacitatea acestuia de a reactiona la infectiile virale si anumite infectii bacteriene. Viziunea generala asupra vietii nu a cauzat diferente la nivelul raspunsului imun intre studenti.

In schimb, expectantele lor diferite corelate formarii profesionale au contribuit la gradul de intensitate inregistrat la nivelul raspunsului imun. In perioadele mai optimiste, reactia imuna a fost mai puternica, in timp ce in perioadele predominant pesimiste, reactia imuna a fost mai degraba slaba.

Citeste si:  Prima nastere poate provoca aparitia unor boli psihice

Astfel, a fi optimist in ce priveste un subiect specific si important, delimitat de o viziune generala asupra vietii la un moment dat, poate contribui la cresterea imunitatii impotriva catorva infectii virale si bacteriene.

„Nu sunt de parere ca oamenii ar trebui sfatuiti sa-si revizuiasca expectantele pana la a le transforma in asteptari nerealizabile. Dar, daca ar putea sa aiba o viziune pozitiva asupra viitorului pe care il previzioneaza intr-o maniera mult prea pragmatica, n-ar face altceva decat sa ajunga mai degraba la deznodamantul sperat si, mai mult decat atat, si-ar ajuta sistemul imunitar sa le asigure o protectie imbunatatita”, este de parere Segerstrom.

Sursa: Psyshological Science

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.