Osteoartrita, prevenita prin exercitii fizice usoare

Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor care cauzeaza durere, inflamatie si rigiditate, fiind cea mai comuna forma de artrita. Potrivit unui nou studiu, persoanele cu risc de osteoartrita pot intarzia si chiar preveni instalarea afectiunii facand schimbari minore in activitatea lor fizica. Ce este de facut? Exercitiile care presupun un efort fizic intens trebuie inlocuite cu cele usoare, care nu presupun suprasolicitarea genunchilor.

„Rezultatelor studiului nostru sustin ca implicarea intr-o activitate fizica intensa, cum ar fi o ora de alergare efectuata de trei ori pe saptamana, pare a fi asociata degenerarii la nivelul cartilajelor, crescand astfel riscul de a dezvolta osteoartrita”, afirma Thomas M. Link, coordonatorul studiului, doctor in medicina, profesor de radiologie si coordonatorul departamentului de imagistica musculoscheletala la Universitatea din California (Statele Unite). „Pe de alta parte, exercitiile fizice usoare si evitarea activitatilor ce presupun indoirea genunchilor, pot contribui la protejarea impotriva instalarii acestei afectiuni”.

Citeste si:  Dieta anti-cancer

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au recrutat 132 participanti asimptomatici, cu risc de instalare a osteoartritei la nivelul genunchilor, avand varsta intre 45 si 55 ani. Paricipantii au fost impartiti in trei grupuri, dupa ce au completat chestionarul PASE (scala de activitate fizica).

Consultul radio-imagistic a dezvaluit ca participantii care efectuau exercitiile fizice cel mai putin solicitante erau cei care prezentau cele mai sanatoase cartilaje ale genunchilor, mai sanatoase decat ale celor care faceau exercitii fizice intense cu frecventa mare, precum si a celor care nu faceau nici un fel de exercitii fizice.

Citeste si:  Ai grija la termenul de garantie al alimentelor pe care le cumperi

Exercitiile moderate pana la intense efectuate de femei au fost asociate prezentei unui continut crescut de lichid si deteriorarea colagenului la nivelul genunchiului.

„Rezultatele obtinute de acest grup indica faptul ca exercitiile moderate spre intense pot accelera degenerarea cartilajelor, crescand riscul acestor femei de a dezvolta osteoartrita”, afirma coautorul studiului Keegan K. Hovis, cercetator asociat in Departamentul de Radiologie al Universitatii din California (Statele Unite).

In plus, rezultatele indica faptul ca activitatile ce presupun indoirea frecventa a genunchilor, cum ar fi urcarea unui numar de trepte echivalent a zece etaje zilnic, ridicarea obiectelor ce cantaresc mai mult de 11 kg, ingenunchierea ori indoirea genunchilor timp de 30 de minute pe zi, sunt corelate anormalitatilor cartilaginoase la nivelul genunchiului.

Citeste si:  Protectia solara are si efecte negative

„Oamenii isi pot reduce riscul de a dezvolta osteoartrita, in primul rand, controlandu-si greutatea corporala. Apoi, ar trebui evitate activitatile riscante si exercitiile fizice solicitante”, este de parere Link, adaugand ca sporturile cu impact scazut, cum ar fi mersul pe jos sau inotul, ofera mai multe beneficii decat sporturile intense, cum ar fi alergarea sau tenisul.

Sursa: Radiological Society of North America (RSNA)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.