fbpx

Osteoporoza, factori de risc si masuri de preventie

Se estimeaza ca in Europa, SUA si Japonia, 75 de milioane de persoane sunt afectate de osteoporoza, numai in anul 2000 producandu-se circa 9 milioane de fracturi osteoporotice. Osteoporoza afecteaza 1 din 3 femei cu varsta peste 50 de ani si 1 din 5 barbati, din aceeasi categorie de varsta. Cu prilejul Saptamanii Internationale a Artritei si Osteoporozei (12 – 19 octombrie 2009) specialistii reitereaza importanta diagnosticului precoce si tratamentului pentru intreg scheletul, subliniind ca riscul exprimat pe tot restul vietii ca o femeie sau un barbat sa moara din cauza complicatiilor unei fracturi de sold este similar cu cel de deces cauzat de cancerul de san, respectiv de prostata.

Osteoporoza, care in sens literar inseamna „oase fragile”, este o boala in care densitatea si calitatea osului scade. Pe masura ce creste fragilitatea si porozitatea oaselor, riscul de fractura creste semnificativ, de obicei simtpomele afectiuni nemanifestandu-se pana la prima fractura.

Fracturile de fragilitate, adica acele fracturi asociate osteoporozei, par cel mai frecvent la nivelul pumnului, soldului si coloanei vertebrale. Tasarile vertebrale provoaca durere intensa si pot duce in unele cazuri la pierderea progresiva a mobilitatii si incapacitatea de a efectua activitati cotidiene. Evoluand, acestea pot duce la scaderea in inaltime si la aparitia cifozei, denumita si „cocoasa varstnicului”. Fracturile de sold necesita in marea majoritate a cazurilor interventie chirurgicala, o treime dintre pacienti suferind complicatii sau recuperari greoaie care duc la pierderea capacitatii de auto-ingrijire. Spre exemplu, fracturile osteoporotice sunt responsabile la femeile peste 45 de ani de mai multe zile de spitalizare decat majoritatea altor boli, inclusive cancerul de san si afectiunile cardiovasculare.

Citeste si:  Baietii au mai multe riscuri de a fi afectati de hipertensiune comparativ cu fetele

Pentru ca boala nu manifesta simptome decat atunci cand osul este deja semnificativ afectat, diagnosticul precoce este esential in prevenirea si tratarea osteoporozei. Desi persoanele peste 60 de ani prezinta un risc mai mare de boala, osteopenia (masa osoasa redusa) si osteoporoza pot fi intalnite si la tineri.

Diagnosticul osteoporozei impune, in prima faza, o anamneza amanuntita, care va include orice informatii legate de fracturile recente. Medicul specialist poate recomanda efectuarea unuia dintre testele de evaluare a densitatii minerale osoase, dintre care DXA – absorbtiometria duala cu raze X, este considerat a fi cel mai eficient.

Citeste si:  Poluarea, dusmanul invizibil

Valorile normale ale DMO au fost stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind cele prezentate de o femeie in varsta de 25 de ani. Astfel, osteoporoza este definita atunci cand DMO al unei persoane este mai mica decat valoarea de referinta, in timp ce osteopenia este caracterizata de o scaderea a masei osoasa la limita cotelor de alerta, presupunand ca valoarea DMO masurata este intre 1 si 2,5 ori mai mica decat valoarea de referinta.

Osteoporoza poate fi insa prevenita, prin recunoasterea factorilor de risc si eliminarea pe cat posibil a celor modificabili, mai precis a celor care tin de stilul de viata personal. Dintre acestia, consumul exagerat de alcool, fumatul, greutatea, nutritia deficitara si sedentarismul joaca un rol extrem de important. De asemenea, masa osoasa construita in timpul tineretii este un determinant important al riscului de fractura osteoporotica mai tarziu in viata. Cu cat este mai mare masa osoasa de varf, cu atat este mai mic riscul de osteoporoza. Criteriile nutritionale si de stil de viata pentru a constitui oase puternice la tineri se aplica cu succes si la adulti. Pentru prevenirea pierderii excesive de os se recomanda un aport adecvat de calciu si vitamina D, aceasta variind, in functie de varsta intre 800 si 1300 mg/zi. In egala masura, exercitiul fizic regulat, renuntarea la fumat si consumul moderat de alcool, ajuta la prevenirea afectiunilor scheletale.

Citeste si:  Kirstie Alley si-a recapatat silueta din tinerete prin "Metoda Jenny Craig"

Tratamentul osteoporozei poate include, pe langa modificarile stilului de viata, o terapie medicamentoasa, atat pentru mentinerea densitatii minerale osoase, cat mai ales pentru reducerea riscului de fractura. Suplimentele de calciu si vitamina D sunt, de asemenea, prescrise in mod usual pentru a asigura aportul adecvat si a asigura eficacitatea maxima a medicatiei. Exercitiul fizic joaca un rol important in gestionarea osteoporozei. Prin imbunatatirea echilibrului, fortei musculare si agilitatii, programele personalizate de exercitii fizice pot ajuta la prevenirea caderilor, dar si la ameliorarea durerii dupa o fractura.

Articol realizat de: biolog Rodica Popescu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.