fbpx

Osteoporoza (partea a III-a)

Please select a featured image for your post

Anumite persoane sunt mai supuse riscului de osteoporoza decat altele. In aprecierea riscului de osteoporoza se iau in considerare mai multi factori de risc generali si individuali. Desi efectul factorilor de risc individuali asupra masei noastre osoase nu este la fel de important casi in cazul factorilor majori ( generali) de risc ambele categorii trebuie luate serios in seama deoarece favorizeaza aparitia osteoporozei. Factori de risc in aparitia osteoporozei. Factori de risc generali: Menopauza. Dupa instalarea menopauzei scaderea brusca a hormonilor estrogeni reduce capacitatea organismului de a retine calciul in oase. La fel si menopauza precoce (incetarea definitiva a menstruatiei inaintea varstei de 45 de ani spontan sau din alte cauze) si insuficienta hormonilor sexuali cresc riscul instalarii osteoporozei. O anumita carenta a hormonilor estrogeni este factorul principal care duce la scaderea densitatii osoase si favorizeaza aparitia osteoporozei la femeile aflate la menopauza.
Amenoreea. Aceasta tulburare de flux menstrual este asociata cu o productie mica a hormonilor estrogeni si reprezinta incetarea menstruatiei inainte de menopauza, fara motive reale (sarcina, lactatie, pubertate). Ea poate avea diverse cauze: ovariene, uterine sau ce tin de malformatii fiziologice ale vaginului sau colului uterin. Este mai des intalnita la femeile excesiv de slabe si la sportivele de performanta.
Citeste si:  Alimente-medicament: vinul rosu si ciocolata neagra "ucid" celulele canceroase
Dereglarile tiroidiene. Scalderea masei osoase si consecinta nedorita a acesteia – osteoporoza – poate fi determinata de hormonul tiroxina (hormon produs de glanda tiroida). Aceasi efect il are si tiroxina intr-o doza prea mare folosita ca tratament pentru hipertiroidie. Tratamentele cu steroizi. Folosirea anumitor medicamente precum corticosteroizii si anticonvulsivele in tratarea diverselor afectiuni pot duce la o scadere rapida a masei osoase. Cancerul si alte boli. Mielomul, o tumoara maligna a maduvei osoase se numara printre formele de cancer care distrug cu rapiditate oasele ducand la osteoporoza. Pe langa cancer, diverse afectiuni, cum ar fi insufiecienta renala si inflamatiile intestinale, dar si boli precum hepatita cronica favorizeaza instalarea osteoporozei.
Citeste si:  Infectia venerica cu Chlamydia
Factori de risc individuali: Alimentatia. Aportul redus de calciu pe o perioada indelungata si mai ales in copilarie sau adolescenta poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii scheletului. Ulterior un aport inadecvat de calciu poate conduce la scaderea accentuata a masei osoase. Asociata cu insufiecienta de calciu, carenta de vitamina D poate duce la o demineralizare a oaselor ( osteomalacie) si la risc marit de fracturi. De asemenea un regim alimentar prea bogat in proteine si un consum de cafea excesiv pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool si alcoolismul sunt factori de risc importanti ce duc la scaderea in timp a masei osoase. Un consum moderat si ocazional de alcool nu va influenta masa osoasa.
Citeste si:  Alimente bune pentru memoria copilului
Fumatul. La femeile care fumeaza nivelul hormonilor estrogeni ce influenteaza direct tesutul osos este in general mai mic decat la nefumatoare. Pe langa aceasta fumatul are efecte nocive la nivelul celulelor care fabrica osul- osteoblastele. Sedentarismul. La orice varsta sedentarismul (lipsa de activitate fizica) duce la scaderea densitatii osoase comparativ cu persoanele care practica miscare. Imobilizarile de orice fel mai ales la varste inaintate antreneaza o pierdere osoasa rapida si un risc crescut de fracturi. Constitutia fizica. Nu in ultimul rand, fragilitatea osoasa mostenita sau nu pe cale ereditara poate influenta aparitia osteoporozei. Se stie ca o persoana cu o constitutie robusta este mai putin predispusa riscului de a face osteoporoza decat o persoana cu oase subtiri si/sau mici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.