fbpx

Osteoporoza (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Osteoporoza este oboala care duce la deteriorarea tesutului osos si ca atare la fragilizarea scheletului si cresterea riscului de fractura. Inainte de orice consult de specialitate putem singuri sa ne evaluam singuri riscurile fata de aceasta boala. Simptomele si manifestarile osteoporozei Osteoporoza nu provoaca simptome decat atunci cand apar fracturile. Boala nu are aproape nici un simptom notabil prin care sa se manifeste in afara de aceste fracturi osteoporotice care apar atunci cand boala este deja instalata intr-un stadiu mai mult sau mai putin avansat. Fracturile osteoporotice pot provoca dureri mari si uneori invaliditate temporara sau permanenta. Riscul aparitiei acestor fracturi cauzate de osteoporoza creste odata cu varsta. Suferinta si incapacitatea provocate de aceste fracturi pot constitui un factor important al mortalitatii la persoanele varstnice. Cele mai frecvente fracturi osteoporotice se manifesta la nivelul soldului, vertebrelor si incheieturii mainii, dar ele se pot produce si in alte parti ale corpului cum ar fi bazinul, umarul, etc.
Fracturile de sold sunt rareori spontane, in marea lor majoritate survenind in urma unei caderi datorate pierderii echilibrului. Ele sunt localizate in partea superioara a femurului, capul femurului rupandu-se in zona articulatiei care il uneste cu bazinul si tratamentul lor fiind de cele mai multe ori chirurgical. Ele provoaca invaliditate, bolnavul avand nevoie de o perioada mai lunga de spitalizare, urmata de o perioada in care familia este nevoita sa ii acorde ingrijire permanenta.
Citeste si:  10 trucuri pentru a adopta o alimentatie sanatoasa
Fracturile vertebrale sunt diferite fata de alte tipuri de fracturi, fiind vorba de o tasare care deformeaza vertebrele. Cele mai expuse sunt vertebrele situate in zona de mijloc a coloanei vertebrale, si pot fi usor confundate cu o artrita sau chiar o hernie de disc. Fracturile vertebrale pot fi insotite sau nu de durere, insa daca apar dureri acestea sunt intense, puternice si pot persista cateva luni de zile sau persoana respectiva poate ramane cu o usoara durere o perioada foarte indelungata de timp.Un efect aparut in urma fracturilor vertebrale de natura osteoporotica este si scaderea in inaltime cu cativa centimetri, (2-4 cm) sau o usoara deformare a coloanei vertebrale.
Citeste si:  Noua tehnologie optica pentru detectarea tuberculozei
Fractura incheieturii mainii este denumita si fractura lui Pouteau si se situeaza la terminatia osului radius in apropierea oaselor carpiene.Fractura la nivelul incheieturii mainii este una dureroasa si poate necesita spitalizare, nu este nevoie insa de tratament chirurgical fiind suficient ca incheietura sa fie imobilizata cu gips. Aceasta fractura apare de obicei in urma unei cazaturi in care persoana respectiva si-a intins mainile in fata pentru a atenua socul, cele mai expuse fiind femeile trecute de varsta de 50 de ani. Sa ne evaluam singuri riscurile de a face osteoporoza Trebuie sa luam in considerare faptul ca unele persoane sunt mai predispuse la aparitia osteoporozei decat altele. De exemplu o femeie, si mai ales o femeie aflata la menopauza are sanse mult mai mari de a face osteoporoza decat un barbat. O persoana varstnica decat una tanara, o persoana cu o constitutie mai fragila decat una cu o constitutie mai robusta. O femeie a carei mama a suferit la o varsta avansata de o fractura de sold este de doua ori mai expusa la osteoporoza. Zestrea genetica este foarte importanta in ceea ce priveste debutul osteoporozei. Cercetarile in domeniu arata ca este vorba despre o gena care raspunde de formarea receptorilor de vitamina D din celulele osoase, iar daca aceasta gena nu functioneaza corespunzator celulele osoase nu preiau suficient calciu si nu pot forma substanta osoasa pentru regenerare. Pentru a determina riscul dumneavoastra de osteoporoza bifati afirmatile care vi se potrivesc. Sansele dumneavoastra de a suferi de osteoporoza sunt cu atat mai mari cu cat mai multe casute bifati.

Citeste si:  Strangere de fonduri: cum poti ajuta copiii cu cancer limfatic din Romania?

– Sunt femeie.
– Sunt o femeie la menopauza.
– Fumez sau am fumat mult timp.
– Nu practic si nu am practicat regulat vreun sport.
– Consum mai mult decat un pahar de alcool pe zi.
– Am o structura fizica fragila.
– Mama mea a suferit de osteoporoza/sufera de osteoporoza.
– Consum putin si rareori alimente bogate in calciu.
– Am mai mult de 75 de ani.
– Duc o viata sedentara.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.