fbpx

Otita

Please select a featured image for your post

Ce este otita?

Otita este o infectie sau o inflamatie a urechii. Se manifesta prin dureri, secretii ale urechii, senzatie de presiune si, in absenta tratamentului medical adecvat, poate provoca pierderea auzului.

Care sunt tipurile de otita?

In functie de localizare exista mai multe tipuri de otita: externa, medie sau interna.

Otita externa difuza este o inflamatie difuza a tegumentului conductului auditiv extern.
Otita medie catarala acuta sau otita seroasa este o inflamatie de tip cataral a mucoasei din urechea medie.
Otita catarala cronica numita si otita sero-mucoasa, o succede pe precedenta sau apare atunci cand exista o cauza care obstrueaza timp indelungat trompa lui Eustachio.
Otita medie supurata acuta banala este abcesul cald al urechii medii.
Otita medie supurata cronica simpla este urmarea unei otite catarale cronice care s-a infectat.
Otita medie supurata cronica colesteatomatoasa se mai numeste epitimpanita, otoreea purulenta sau otita medie supurata cronica maligna.

Care sunt cauzele aparitiei acestor tipuri de otita?

Otita externa difuza este favorizata de umezeala si apare cel mai des vara dupa baie in piscine, mare etc. Germenii care o provoaca sunt stafilococul si bacilul piocianic.
Otita medie catarala acuta sau otita seroasa consta in acumularea de exsudat inflamator sero-mucos in urechea medie, ca urmare a unei inflamatii, de obicei virale (viroze respiratorii – guturaiul, gripa etc.) a mucoasei cailor respiratorii superioare, in special la nivelul rinofaringelui. Mucoasa trompei se inflameaza, trompa se inchide si presiunea aerului din casa timpanului scade, membrana timpanica este aspirata spre interior, reducandu-si capacitatile vibratorii.
Otita catarala cronica sau otita sero-mucoasa are o frecventa ridicata in randul copiilor. Principala cauza o constituie vegetatiile adenoide ale acestora, rinita alergica, veloschizis-ul, sinuzitele cronice si tumorile de rinofaringe. Spre deosebire de otita catarala acuta, in cea cronica exsudatul mucos din urechea medie este vascos, se elimina cu multa dificultate, iar membrana timpanica este foarte aspirata.
Otita medie supurata acuta este provocata de germeni microbieni – Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae si pyogenes, Branhamella catarrhalis si Staphylococcus aureus. Acesti germeni ajung in urechea medie pe calea trompei, in cursul rinitelor si a adenoiditelor acute. Acest fenomen se produce de obicei dupa 3-4 zile de evolutie a rinitei, cand apar in fosele nazale si in faringe secretii muco-purulente.
Otita medie supurata cronica colesteatomatoasa se caracterizeaza prin aparitia in cavitatile urechii medii a unei pungi de piele.

Citeste si:  Cum ne jucam cu bebelusul?

Care sunt simptomele otitei?

Prezenta unei infectii a urechii poate fi semnalata de aparitia urmatorelor simptome:

durere acuta la nivelul urechii
stare febrila
senzatia de ureche infundata, plina, presiune locala
auz deficitar
fluid subtire si galben, urat mirositor (uneori amestecat cu sange) care se scurge din ureche
zgomote in ureche
congestie nazala
lipsa apetitului alimentar, greata, varsaturi
vertij
deranjament stomacal
nervozitate, agitatie (la copii)
tulburari de somn
dificultati in mentinerea echilibrului
ganglioni inflamati

Citeste si:  Cum combatem petele provocate de soare?

Cui ne adresam in cazul in care apar simptomele otitei ?

Personalul medical care poata sa stabileasca diagnosticul este format din: medicul pediatru, medicul de familie, medicul de medicina interna, medicul otorinolaringolog, specialistul ORL. Investigatiile se compun din: realizarea istoricului medical, examinarea urechii, efectuarea de teste auditive, timpanometrie, timpanocenteza, reflectometrie, analiza sangelui.

Care sunt afectiunile asociate otitei?

Afectiunile asociate otitei sunt infectiile respiratorii acute, starile alergice, deviatia de sept, vegetatiile adenoide, imunitatea scazuta a organismului, meningita, bacteriemia.

Citeste si:  Cuplurile casatorite fac concesii mai des decat cele necasatorite

Care sunt sechelele lasate de otita?

Dupa stingerea procesului inflamator, in urma otitelor pot ramane sechele anatomice si/sau functionale. Se descriu patru forme clinice de sechele:

sechelele simple – constau in perforatii ale membranei timpanice sau din intreruperi ale lantului osicular, care determina hipoacuzie de tip transmisie.
timpanoscleroza – o degenerescenta calcara a mucoasei urechii medii.
otita fibroadeziva – degenerescenta fibroasa a mucoasei din urechea medie.
otita atelectazica – este urmarea otitei seromucoase (a otitei catarale cronice) si totodata o faza premergatoare colesteatomului.

Care sunt posibilele complicatii ale otitei?

Dintre complicatiile otitei putem enumera urmatoarele: paralizia nervului facial, tromboflebita de sinus sigmoid, meningita otogena, abcesul cerebral si cerebelos de cauza otica (otogen), labirintitele, abcesul extradural, mastoidita, osteomielita temporalului, perforatie permanenta etc.

Cum poate fi tratata otita?

Medicul specialist va prescrie pacientilor tratamentul medicamentos adecvat (decongestionante si antialergice, analgezice, antiinflamatorii nesteroidiene, antibiotice) sau, in functie de gravitatea bolii, va recomanda interventia chirurgicala (miringotomie) in vederea drenarii lichidului acumulat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.