Pacientii beneficiaza de educatie medicala pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Romania se afla in primele 4 locuri in lume in ceea ce priveste mortalitatea de cauza cardiovasculara. Riscul de aparitie a bolii cardiovasculare la populatia adulta din Romania in urmatorii 10 ani este de 3,5%, potrivit studiului SEPHAR 2005. In acest context, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), in parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, demareaza un program de educatie medicala adresat pacientilor din aproximativ 30 de orase ale tarii.

Primul modul al programului cu tema „Ne preocupa sanatatea noastra? Putem preveni afectiunile cardiovasculare?” desfasurat in perioada 26 octombrie 2010 – martie 2011, va implica peste 60 de medici formatori cu vasta experienta in practicarea medicinei de familie si peste 10.000 de pacienti, care vor participa la prezentari si discutii despre factorii de risc cardiovascular, despre importanta preventiei si solutii de tratament.

Primul modul al programului va avea drept subiect „Boala arteriala periferica”. Pe langa prezentarile medicilor, pacientii vor beneficia de brosuri informative si determinari gratuite ale indicelui glezna-brat utilizate pentru depistarea bolii arteriale periferice. In functie de rezultatele testelor, pacientii vor fi indrumati catre medici specialisti, fiind monitorizati indeaproape de medicii lor de familie. Pacientii care vor putea participa la aceste intalniri sunt cei care se numara pe listele medicilor de familie formatori din circa 30 de orase, dintre care: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Brasov, Alba, Braila, Buzau, Piatra Neamt, Botosani, Arges, Bacau, Satu-Mare, Bihor, Constanta, Ploiesti, Mangalia etc.

Citeste si:  Imbunatatire comportament copii

Medicul de familie formator va fi cel care va selecta participantii, pornind de la statisticile proprii si cele oferite de Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Popolatiei, urmarind sa atraga la intalniri, in primul rand, acei pacienti identificati ca prezentand risc de boli cardiovasculare, dar si persoane interesate sa-si imbunatateasca stilul de viata pentru a preveni din timp instalarea bolilor.

„Aceste intalniri vor fi realizate cu ajutorul unor medici formatori cu o bogata experienta in practica medicinei de familie. Informatiile vor fi furnizate pacientilor intr-o forma prietenoasa si pe intelesul lor. Abordam fiecare factor de risc cardiovascular in parte, explicand ce rol joaca in cresterea riscului de evenimente cardiovasculare, cum poate fi controlat si modificat. Ne dorim ca pacientii nostri sa inteleaga ca este mult mai usor si eficient sa prevenim, decat sa tratam. De asemenea, ne propunem ca prin aceste intalniri sa consolidam relatia medic-pacient, in vederea obtinerii unei cooperari informate a pacientului si a cresterii compliantei la tratament”, a completat Dr. Rodica Tanasescu.

„Din pacate, majoritatea pacientilor au dificultati in respectarea recomandarilor si in asumarea unui stil de viata sanatos: alimentatie corecta, mentinerea unei greutati corporale in limite normale, renuntarea la fumat, efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, si, ceea ce este foarte ingrijorator, au o aderenta scazuta la tratament. Nerespectarea acestor recomandari creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Spre exemplu, fumatorii au risc dublu de a face infarct miocardic, obezitatea este cauza majora a diabetului zaharat de tip 2, sedentarismul dubleaza riscul afectiunilor coronariene”, a adaugat aceasta. „Prin intermediul acestui program de educatie medicala pentru pacient dorim sa incurajam comunicarea medic – pacient, urmarind trei elemente cheie: informare, educare si motivare. Ma refer aici la informarea si educarea pacientilor astfel incat sa inteleaga ce inseamna un stil de viata sanatos si la motivarea acestora in vederea adoptarii unui regim de viata echilibrat, efectuarii unor controale medicale regulate, respectarii tratamentului recomandat si constientizarii riscurilor la care se expun in caz contrar”.

Citeste si:  Americanii au descoperit o clasa noua de celule susa!

„Educatia medicala insuficienta, alaturi de omniprezenta factorilor de risc cardiovascular si de nerespectarea recomandarilor medicale privind stilul de viata si tratamentul sunt principalii factori care au transformat boala cardiovasculara in inamicul public numarul unu. De aceea ne bucuram ca in parteneriat cu SNMF demaram acest program de educatie medicala pentru pacienti. Sprijinind asistenta medicala primara si educarea sustinuta a pacientilor, vom incerca sa contribuim activ la reducerea frecventei bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora in Romania”, a declarat Simona Cocos, General Manager Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis. „Zentiva este si va ramane un partener pe termen lung al medicilor de familie. Este un angajament pe care ni l-am asumat, mentinand o legatura stransa cu comunitatea medicala, in vederea identificarii celor mai eficiente si accesibile solutii de tratament, dar si a demararii unor astfel de proiecte de educatie medicala, centrate pe nevoile pacientilor”.

Citeste si:  Dezvoltare caracter copii

Cunoscuta si sub denumirea de arterita, BAP (Boala Arteriala Periferica) este o afectiune in care arterele care transporta sange catre picioare se ingusteaza sau se astupa, modificand circulatia normala a sangelui. Doar unul din trei pacienti prezinta simptome, boala fiind astfel dificil de diagnosticat si tratat. Cel mai frecvent simptom este durerea, cu caracter de crampa ce apare la nivelul picioarelor, dupa mersul pe o anumita distanta. Durerea se amelioreaza rapid si complet dupa oprirea efortului, dar in timp, odata cu agravarea bolii, devine permanenta.

Riscul de BAP este mai mare la persoanele care fumeaza, sufera de diabet, de dislipidemie sau de hipertensiune si la persoanele cu varsta peste 55 de ani la barbat sau peste 65 de ani la femeie.

BAP afecteaza calitatea vietii pacientilor si se asociaza cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral, moarte de cauza vasculara); prevenind si tratand boala arteriala periferica se reduc semnificativ aceste riscuri.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.