Pacientii cu GERD trebuie sa-si tina greutatea sub control

Please select a featured image for your post

Tratamentul pe termen lung cu inhibitori de pompa de protoni poate duce la o crestere in greutate a pacientilor diagnsticati cu boala de reflux gastrointestinal (GERD), se arata intr-un studiu publicat recent in Jurnalul International de Gastroenterologie.

Tratamentul cu inhibitori de pompa de protoni si-a dovedit eficacitatea si siguranta in tratarea pacientilor cu GERD, in diferite stadii, insa pana in prezent nu a fost studiat impactul terapiei asupra greutatii si indicelui de masa corporala (IMC) a celor afectati de aceasta boala.

Citeste si:  Cum sa previi imbolnavirea cu hepatita E, noul virus ajuns in Romania

Pentru realizarea cercetarii, pacientii au fost divizati in doua grupuri – cel experimental, care a primit tratamentul pentru o perioada medie de 2.2 ani, si cel de control, care a fost tratat pentru aceeasi perioda, insa i-au fost impuse modificari stricte ale stilului de viata (dieta echilibrata, controlul greutatii etc.).

Pacientii cu GERD au prezentat cresteri ale greutati corporala, aceste modificari nefiind manifestate de grupul de control. Media de greutate a crescut in grupul experimental cu 3,5 kg, doar 6 din cei 52 de pacienti participanti la studiu inregistrand scaderi in greutate.

Citeste si:  Testele de sarcina

Cercetatorii concluzioneaza astfel ca pacientii cu boala de reflux gastrointestinal care urmeaza un tratament zilnic cu inhibitori de pompa de protoni trebuie sa aiba in paralel un stil de viata echilibrat: sa-si monitorizeze permanent greutatea, sa adopte o dieta sanatoasa si sa evite sa manance excesiv.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.