Pacientii cu astm trebuie sa evite mancarurile grase

Pacientii cu astm sunt sfatuiti, potrivit rezultatelor unui studiu recent, sa evite pe cat posibil mancarurile grele, bogate in grasimi. Rezultatele obtinute de cercetatorii australieni au aratat ca, la doar patru ore dupa servirea unei mese cu continut ridicat de grasimi, pacientii prezinta o inflamare sorita a cailor respiratorii. De asemenea, alimentele grase se arata a inhiba reactia organismului la substanta albuterol (prezenta in inhalatorul Ventolin).

„Participantii la studiu care au consumat o masa bogata in grasimi au prezentat o crestere a numarului de neutrofile si o exprimare exagerata a genelor TLR4 mRNA regasite in sputa, fapt ce nu s-a remarcat la pacientii care au consumat alimente sarace in grasimi”, a explicat prof. dr. Lisa Wood, de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie. De asemenea, aportul ridicat de grasimi „a inhibat raspunsul astmetic la albuterol. La pacientii care au consumat grasimi, efectul albuterolului de ameliorarea a functiei pulmonare a fost suprimat, la doar trei-patru ore dupa masa”.

Citeste si:  Anorexia este determinata genetic si asociata cu autismul

La studiu au participat 40 de pacienti cu astm, care au fost divizati in doua grupuri: grupul experiemtal a consumat o masa constand in 1.000 de calorii, din cate 52% proveneau din grasimi, in timp ce grupul de control a consumat o masa insumand 200 de calorii, din care doar 13% proveneau din grasimi. Probe de sputa au fost prelevate inaintea servirii mesei si la patru ore dupa aceasta.

Citeste si:  Sex la menstruatie si alte mituri asemanatoare

Acesta este primul studiu care isi propune sa demonstreaze corelatia dintre dieta bogata in grasimi si inflamatia cailor respiratorii, iar faptul ca alimentele grase modifica reactia organismului la albuterol constituie un semnal de alarma pentru aceasta categorie de pacienti.

Prevalenta astmului in tarile dezvoltate este din ce in ce mai mare in ultimii ani, ceea ce sugereaza ca stilul de viata, printre care si alimentatia, joaca un rol important in declansarea bolii. Dietele alimentare ale populatiilor din tarile dezvoltate sunt cunoscute a fi mai bogate in grasimi decat dietele traditionaliste.

Citeste si:  Cauze migrene

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.