Pacientii in coma pot invata si dezvolta amintiri

Pacientii aflati in stare vegetativa, care nu pot comunica cu mediul extern, ar putea fi totusi invatati sa deprinsa anumite abilitati si sa dezvolte amintiri, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Cambridge.  La studiu au participat 22 de pacienti, carora le-a fost testata capacitatea de raspuns tip pavlovian.
Echipa de cercetatori a reusit sa “invete” pacientii sa asocieze un anumit sunet cu val de aer indreptat catre ochi. Dupa o perioada de instruire, pacientii au inceput sa clipeasca la auzul sunetului respectiv, dar doar dupa ce simteau valul de aer. Acest nivel de invatare necesita asocierea constienta dintre diferiti stimului, cu alte cuvinte constientizarea faptului ca sunetul precede si anunta valul de aer. Aceasta abilitate nu a fost dezvoltata de subiectii din grupul de control, carora le fusese administrat un anestezic.
Rezultatele sugereaza ca pacientii pot dezvolta amintiri, ceea ce ii face, potrivit cercetatorilor, mai responsivi la recuperare.

Citeste si:  Bulimia a devenit boala secolului

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.