Pacientii romani au cea mai mica rata de compensare a medicamentelor, din Europa

Please select a featured image for your post

Aproximativ 10% dintre pacientii romani au renuntat la tratament din cauza masurilor luate de autoritati in 2010, ei avand cea mai mica rata de compensare a medicamentelor din Europa – 59%, in vreme ce media in Europa este de 81%, a fost una dintre concluziile Forumului Pacientilor, care s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza Agerpres.

Participantii la reuniune au mai facut referire la faptul ca in Romania exista cel mai mare timp de asteptare pentru intrarea pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovatoare – 1.200 zile, in vreme ce in restul Europei cea mai mare rata de asteptare este in Belgia – 403 zile.

Citeste si:  Fobiile omului modern: clovnii, cumparaturile si ridurile

Reprezentantii pacientilor au spus ca in Romania sunt valori mari ale ratelor de mortalitate sub varsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin masuri eficiente: boala cardiaca ischemica, cancerul de san, cancerul de col.

Romania inregistreaza cea mai mare rata de mortalitate prin cancer din Europa, deoarece din cauza lipsei programelor de screening si preventie oamenii nu stiu ca sunt bolnavi. Potrivit datelor la nivel european, doar 19% dintre romani declara ca au probleme de sanatate sau boli de lunga durata, in vreme ce media in Europa este de 30%.

Citeste si:  Incepe TMA 2012: Festivalul de Spiritualitate, Medicina Alternativa si Terapii Complementare

Printre problemele semnalate de reprezentantii asociatiilor se numara lipsa tratamentului curent, lipsa serviciilor necesare, listele de asteptare, lipsa prevenirii si a screening-ului, saracia si zonele defavorizate, educatia scazuta a pacientilor, lipsa medicilor din multe zone, lipsa controlului banilor in sistemul de sanatate, plafoanele impuse de CNAS, procedurile birocratice greoaie, dar si politizarea sistemului sanitar.

Citeste si:  Cum sa intarim sistemul imunitar

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.