fbpx

Palparea sanilor

Please select a featured image for your post

Noi, femeile, suntem mandre de sanii nostri. Ii admiram, ii ingrijim si ii acoperim cu cele mai frumoase si sofisticate sutiene. Din pacate, rar ne gandim sa ii autoexaminam. Inspectarea sanilor este o modalitate simpla si necesara, care ne poate indica ce se intampla cu aceasta zona a corpului nostru. Este, pana la urma, modalitatea prin care putem sa depistam cancerul de san. Nu te juca cu sanatatea ta, acorda-ti cateva minute sa citesti aceste randuri si palpeaza-ti sanii. Nu ignora palparea lor de lene sau de teama ca ai putea gasi ceva. Cu cat pui in aplicare mai repede autoexaminarea, cu atat vei reusi sa iti mai dai o sansa. Ideal ar fi ca fiecare femeie, inca din perioada adolescentei sa-si formeze aceasta deprindere, care ii poate salva viata. Nu inseamna, ca daca ai ajuns la varsta de 30-40 de ani, e prea tarziu sa adopti acest obicei sanatos, care te poate informa regulat cum se comporta sanii tai, care este consistena si volumul lor.
Citeste si:  Exploateaza-i talentul
Daca te-ai hotarat sa iti examinezi sanii, fa-o corect. Este obligatoriu ca aceste autocontroale sa fie facute in mod regulat. Sanii trebuie palpati dupa o metoda anume, palparea ocazionala, incompleta si superficiala neaducand niciun rezultat concret.
O autoexaminare corecta se face la 1-2 saptamani dupa trecerea menstruatiei. Este indicata chiar si stabilirea unei zile in care sa se faca acest control. Fie ca esti la dus, in fata oglinzii sau intinsa pe pat, iti poti acorda cateva minute pentru a pune in practica autoexaminarea sanilor. Totusi, de preferat ar fi ca macar prima data autocontrolul sanilor sa fie facut in fata oglinzii pentru a putea mai apoi stapani mai bine miscarile ce trebuie facute.
Citeste si:  Nou produs de la Nestle: batoanele Nestle Musli
Primul pas ce trebuie facut este sa te asezi in fata oglinzii. Inainte de a-ti palpa sanii, priveste-i bine si observa daca nu prezinta vreo modificare ce se poate vedea chiar cu ochiul liber, de exemplu, o scurgere de mamelon, crapaturi, gropite, pliuri ori locuri in care pielea se descuameaza. De asemenea, uita-te si la culoarea si forma lor. Acestia nu trebuie sa fie rosii sau sa prezinte umflaturi. In momentul in care incepi palparea, o mana trebuie sa fie ridicata deasupra capului. Foloseste-te de cealalta mana pentru a-ti palpa sanul. Cu trei degete de la mana cealalta, exploreaza sanul foarte atent si complet. In partea exterioara a sanului, fa niste cercuri mici cu varfurile degetelor. Acorda o atentie speciala zonei dintre san si axila, folosindu-te de miscari usoare si circulare. Cauta toate acele ingrosari anormale ce pot aparea sub piele. Nu te gandi la ce ai putea descoperi, fii atenta si palpeaza sanii cum trebuie. De aceste miscari poate depinde viata ta. Nu uita nici sa iei intre degete mamelonul si sa verifici daca nu exista vreo scurgere.
Citeste si:  Americanii sustin ca anorexia este o afectiune genetica
Daca ai descoperit o anomalie, cum ar fi o modificare asupra dimensiunii sau formei sanului, o secretie la unul dintre mameloane, o piele ingrosata, inrosire, o durere ce persista, un mamelon care sa retracta spre interior, etc, nu intra in panica, dar adreseaza-te imediat medicului. Nu te gandi sa amani vizita la medic de teama unui dialog deschis pe aceasta tema. Nu doar ca pierzi timp pretios, dar pierzi si un tratament care cu cat este aplicat mai repede, cu atat are mai multa eficienta si iti poate salva viata.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.