Parintii de adolescenti nu cred ca acestia sunt interesati de sex

Un studiu recent realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea North Carolina, SUA, arata ca parintii de adolescenti subestimeaza interesul copiilor lor fata de relatiile sexuale, in schimb considera ca toti ceilalti copii de varsta apropiata sunt interesati de sex si pot constitui un pericol pentru proprii copii.

„Parintilor intervievati le vine foarte greu sa-si imagineze ca proprii copii sunt interesati sa faca sex sau sa se afle in situatii intime cu alte persoane”, explica Dr. Sinikka Elliott, profesor de sociologie la Universitatea North Carolina si autor al studiului.

Citeste si:  Aspirina protejeaza inima barbatului si creierul femeii

„In acelasi timp, insa, parintii considera ca prietenii copiilor lor sunt foarte activi sexual, putand fi chiar un pericol pentru inocenta propriilor copii”, adauga sociologul.

Adoptand aceasta atitudine, parintii muta responsabilitatea unui potential act sexual catre ceilalti, atribuind un asemenea comportament presiunii sociale exercitate de membrii grupului de prieteni si chiar unor masuri de coercitie din partea acestora.

Citeste si:  Viata dupa nasterea copilului

Spre exemplu, explica Elliott, parintii baietilor adolescenti se tem adesea ca fiii lor pot fi atrasi intr-o situatie intima de catre tinere care, dupa parerea lor, pot folosi sexul ca pe un avantaj pentru solidificarea unei relatii. La randul lor, parintii de fete, isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca baietii din grupul de prieteni pot profita de fiicele lor.

Citeste si:  Psihoterapia

Aceste convingeri contribuie la crearea de stereotipuri legate de comportamentul sexual care, in opinia specialistilor, nu vin nici in ajutorul copiilor si nici al parintilor. „Utilizand stereotipuri sexuale pentru a-si absolvi copiii de orice responsabilitate asupra actului sexual, parintii nu fac altceva decat sa intareasca exact aceleasi comportamente si sa le perpetueze”, afirma autorul studiului.

Sursa: NC State University


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.