fbpx

Parteneriat in lupta cu tuberculoza: „Traim impreuna, respiram impreuna”

Please select a featured image for your post

Dupa cum se stie, o rata a incidentei de peste 100 de cazuri de tuberculoza la 100.000 locuitori plaseaza Romania in fruntea tarilor europene in ceea ce priveste acesta boala. Aceasta inseamna ca, zilnic, in Romania se imbolnavesc de tuberculoza 50 persoane. Aceste realitati constituie contextul in care, pe 24 martie 2011, a fost lansata campania „Living together, breathing together – traim impreuna, respiram impreuna” ce urmareste sa creasca gradul de constientizare privind tuberculoza, sa ofere suport pacientilor, dar si sa desfasoare actiuni pentru destigmatizarea bolii. Proiectul se va desfasura pe perioada unui an.

Campania nationala de informare si suport „traim impreuna, respiram impreuna”, menita sa atraga atentia societatii romanesti asupra gravitatii situatiei generate de tuberculoza, se va adresa atat persoanelor afectate, cat si publicului larg. Fiind o campanie de interes national, este nevoie de a comunica prin intermediul tuturor canalelor media: televiziune, posturi de radio, mediu online, publicitate stradala (outdoor) si materiale informative (pliante, brosuri, flyere, postere ) postate in spatii publice (indoor).

Citeste si:  Cum sa faci un masaj de relaxare partenerului tau

De asemenea, campania va marca „Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei” cand, pe 24 martie, vor fi organizate simultan in toate marile orase din Romania, manifestari pe aceasta tema.

De asemenea, va fi dezvoltat site-ul: www.arb-tb.ro (Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza), site ce contine informatii utile despre tuberculoza, despre combaterea ei, ghidul bolnavului si diverse trimiteri catre site-uri ale institutiilor specializate.

Personalitati publice care au avut „nesansa” de a se imbolnavi in trecut de acesta boala si, prin tratament corect, vointa si mai ales responsabilitate, s-au vindecat, revenind la viata normala, se vor implica si ele in derularea campaniei. Testimonialele oferite de fostii pacienti au scopul de a combate anatema „tuberculoza – boala saraciei” si se inscriu intr-o actiune mai larga de destigmatizare a bolii.

Un alt pas al campanii il reprezinta constituirea Centrului de consiliere si suport pentru pacieti (centrul de zi) in Bucuresti si in tara, urmand modelul „spitalului de zi” uzitat in psihiatrie, in scopul de a reduce costurile unei spitalizari complete precum si al efectelor induse pacientului de idea de „spitalizare”. De asemenea, se pot organiza grupuri de suport intre egali (fosti pacienti, vindecati, care pot impartasi experienta de succes), la care se vor alatura psihologi (pentru tehnici de crestere a compliantei), studenti in medicina, medici, sa. Activitatile desfasurate pot fi: discutii in grupuri si individuale, activitati tip psihoterapie ocupationala, vizionare de materiale informative (actiuni de „suport intre egali”).

Citeste si:  Daca vreti sa slabiti, serviti un pranz mai usor!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.