Pas cu pas catre efecte sigure! – Rezultatele celei de-a doua etape de cercetare a campaniei „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe”

Cea de-a doua etapa a cercetarii privind consumul de 5 portii de legume, fructe sau suc de fructe, din cadrul campaniei cu acelasi nume, indica o crestere in ceea ce priveste gradul sau de notorietate in randul mamelor din Romania. Aceasta este o tendinta pozitiva care arata ca educatia se realizeaza lent dar cu efecte masurabile, afirma organizatorii campaniei.
Promovarea unei diete echilibrate si a unui stil de viata adecvat au fost subiecte prezente in mass-media pe tot parcursul anului prin stiri in cotidiene si in reviste, pentru stimularea cititorilor, recomandari facute de posturi de televiziune si de radio despre scaderea greutatii in mod eficient si despre mentinerea unei stari bune de sanatate si despre alimentatia moderata. Romanii aplica aceste recomandari? Din rezultatele acestei cercetari rezulta ca a crescut nivelul cunostintelor despre nevoia de a manca cinci portii de legume, fructe sau suc de fructe.
Potrivit specialistului in nutritie, cuvantul „prevenire” actioneaza frecvent ca un factor de descurajare pentru noi si este sinonim cu sacrificiu si limite, si nu cu sensul de ingrijire personala pentru noi insine si pentru cei dragi. Astfel, este necesara promovarea unei educatii continue si sistematice cu privire la stilul de viata potrivit, care consta, in mod normal, intr-o dieta echilibrata, bogata in portii relevante de fructe, legume sau suc 100%. Educatia este eficienta, dar la o prima vedere poate parea plictisitoare si lenta. De aceea organizatorii campaniei 5 portii de legume, fructe sau suc de fructe au efectuat o cercetare pentru a verifica eficacitatea proiectului de invatamant. La acest studiu, realizat prin metoda CATI (intervievare telefonica), au participat 300 de mame cu varsta cuprinsa intre 25-45 de ani, cu copii in varsta de 3-10 ani. Cele mai multe dintre ele, aproximativ 37%, sunt femei tinere si active si au intre 31 si 35 de ani.

Citeste si:  Fiolele cu Acid Hialuronic, cel mai nou produs din gama Gerovital H3 Evolution

Cum sa crestem gradul de notorietate si dorinta de a schimba obiceiurile lor alimentare?
Legumele, fructele si sucul 100% ar trebui sa faca parte din dieta fiecarei persoane, indiferent de varsta – expertii spun tare peste tot acest lucru, dar oare vocea lor este auzita? Potrivit rezultatelor studiului nostru, a crescut cu 8% procentul celor care stiu ca fructele si legumele trebuie sa fie consumate de cinci ori in fiecare zi. Aproximativ 38% dintre mame au declarat ca au auzit despre nevoia de a manca cinci portii de legume, fructe si sucuri 100%.

Merele si bananele sunt preferate in mod constant, dar se apeleaza la trucuri pentru a convinge copiii sa consume si legume

Citeste si:  "Densitometria osoasa se recomanda tuturor femeilor peste 65 de ani..."

Adolescentii prefera cel mai mult fructele – acestea sunt declaratiile majoritatii, adica 80% dintre respondenti. Aceasta asociere ne bucura, mai ales ca si cei mici cer singuri fructe (52%). Legumele sunt mai putin preferate de catre copii, mamele pacalindu-i cu ele de cele mai multe ori intre mese (57%). Parintii vor sti ca sandwich-urile sau salata pregatite singuri de catre copii reprezinta un mod eficient de a-i obisnui sa le consume. Copiii sunt mandri sa manance preparatul lor, mai ales cand ele trezesc apetitul adultilor. Introducerea legumelor in sosuri pentru paste si pizza sau sucurile de legume 100% pot fi alte modalitati bune pentru a-i atrage pe copii.

Ce le place copiilor si mamelor? Cat de bine stiu sa le foloseasca?

Fructele preferate de copii sunt merele, bananele si sucul de portocale. In cazul legumelor, morcovul si rosiile suscita cel mai mare interes. In functie de aceste preferinte, pentru a satisface gusturile copiilor, sunt produse sucuri 100% destinate consumatorilor nostri mai tineri. Sucurile pentru copii sunt preparate de cele mai multe ori din combinatii de 100% morcovi, mere, banane, zmeura, capsuni sau piersici. „Deprinderea unui obicei presupune rabdare si implica timp. Deoarece copilaria e cea mai potrivita perioada pentru invatarea acestui obicei, recomand parintilor sa includa fructele si legumele in regimul alimentar al celor mici, indiferent ca sunt in stare proaspata, fierte sau sub forma de suc. Este important sa ne amintim in fiecare zi acest lucru, sa avem grija la ceea ce mancam si mai ales cand mancam”, declara dr. Serban Damian, specialist in nutritie.

Citeste si:  Actrita italiana Monica Bellucci nu tine dieta, dar adora sa inoate

Cunoastem suficiente informatii despre portiile de legume-fructe recomandate?

La intrebarea: cu ce putem inlocui fructele si legumele, aproape 40% dintre respondenti au declarat ca li s-a intamplat sa le inlocuiasca in dieta lor de zi cu zi cu suc, 46% au specificat ca au procedat astfel pentru binele copiilor lor.

“Rezultatele arata ca efectuarea unor astfel de campanii este utila si arata ce impact au activitatile realizate de noi. Am observat ca actiunea noastra a contribuit la cresterea treptata a gradului de constientizare a societatii cu privire la consumul de 5 portii de legume, fructe si ca se consuma sucuri 100%. Sa nu uitam, ca in primul rand, este prima astfel de campanie din Romania. Noi credem ca, in fiecare zi care trece, gradul de constientizare al societatii, cat si actiunile de acest gen vor creste si se vor inregistra rezultate benefice”, adauga organizatorii campaniei.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.