fbpx

Patronatul Medicinei Integrative lanseaza proiectul social european dedicat terapiei integrative, consilierii si reintegrarii sociale a pacientilor cu cancer

Please select a featured image for your post

Patronatul Medicinei Integrative a demarat proiectul social european dedicat dedicat terapiei integrative, consilierii si reintegrarii sociale a persoanelor diagnosticate cu cancer, bugetul proiectului (valoare totala) fiind de 19.500.000 lei.

Grupul tinta al proiectului este format din 500 de persoane diagnosticate cu cancer si este structurat astfel: 200 persoane pentru regiunea Bucuresti -Ilfov, 200 de persoane pentru regiunea Centru, respectiv 100 de persoane pentru regiunea Sud -Est. Structura grupului tinta pe tipuri de cancer este: 50% cancer mamar (250 de persoane), 40% cancer de col uterin (200 de persoane), 10% cancer testicular (50 de persoane). Din cele 500 de persoane diagnosticate cu cancer 450 sunt femei si 50 sunt barbati.

Grupul secundar al proiectului, un alt grup vulnerabil, este format din 1.000 de persoane – apartinatori pentru cei 500 de bolnavi cu cancer, structurat pe: 400 persoane din regiunea Bucuresti -Ilfov, 400 de persoane din regiunea Nord Vest, respectiv 200 de persoane din regiunea Nord -Est.


Obiectivele proiectului sunt: crearea unei retele de centre cu acoperire multiregionala pentru consolidarea capacitatii competentelor si stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer, sensibilizarea societatii civile referitor la problematica reintegrarii sociale a persoanelor diagnosticate cu cancer, informarea societatii civile asupra prevenirii cancerului si promovarea stilului de viata sanatos prin campanii de constientizare si consilierea/terapia oferita persoanelor diagnosticate cu cancer in cadrul centrelor regionale nou formate. Se urmareste de asemenea si identificarea celor mai bune practici existente la nivel european si sprijinirea initiativelor transnationale si a parteneriatelor la nivel european in vederea ralierii retelei multiregionale de centre la retelele europene de profil pentru dezvoltarea resurselor umane si crearea unei piete inclusive de munca. Acest parteneriat se va concretiza in 12 vizite de lucru si seminarii realizate intre parteneri.

Citeste si:  Topul problemelor de sanatate ale femeilor

Echipa de proiect va infiinta 3 Centre de consiliere si terapie integrativa in urmatoarele regiuni: Bucuresti-Ilfov (Centru la Bucuresti), Nord-Est (Centru la Iasi), Nord-Vest (Centru la Cluj), unde se vor desfasura sesiuni de tutoriat, consiliere individuala pentru persoanele din grupul tinta, activitati de asistenta psihosociala, activitati de terapie ocupationala si se vor imbunatati serviciile comunitare care stimuleaza implicarea in viata comunitatii persoanelor diagnosticate cu cancer. Pentru responsabilizarea si constientizarea societatii civile cu privire la efectele sociale ale cancerului se vor desfasura campanii de informare si constientizare pe beneficiile pe care le pot oferi centrele regionale, cu un target estimate de 1500 persoane informate.

Citeste si:  Un sport pentru cei care urasc sportul - Zumba

Programul mai urmareste dezvoltarea si imbunatatirea serviciilor comunitare care stimuleaza implicarea in viata comunitatii a persoanelor diagnosticate cu cancer, respectiv a 300 de persoane implicate in programul de reintegrare sociala si alte 300 de persoane vor fi consiliate in vederea mentinerii locului de munca sau a identificarii unui loc de munca.


Pentru a intelege mai bine problematica persoanelor diagnosticate cu cancer si provocarile cu care se confrunta acestia, se va realiza un studiu privind situatia persoanelor cu cancer din punct de vedere economic, social si juridic la momentul inceperii proiectului si un schimb de bune practici cu partenerul strain pentru a indentifica cele mai bune metode de reintegrare socio-profesionala a acestor persoane, iar pentru familiile persoanelor diagnosticate cu cancer se vor desfasura sesiuni de incurajare a persoanelor apropiate grupului tinta spre a facilita posibilitatile de reintegrare sociala a persoanelor din grupul tinta. Studiul va avea o acoperire la nivelul celor 3 regiuni de dezvoltare, iar in paralel se va derula o campanie de promovare a unui stil de viata sanatos si de prevenire a riscului de imbolnavire.

Citeste si:  Saptamana Urologiei in Romania: 13-17 septembrie 2010

Dr. Razvan Chivu, consilier al Ministrului Sanatatii a precizat ca integrarea cu succes a pacientilor se face peste tot in lume prin intermediul autoritatilor neguvernamentale. „Acest proiect pentru persoanele bolnave de cancer rezolva problema colaborarii dintre autoritati, persoane cu expertiza si autoritati neguvernamentale. Noi putem asigura terapia, iar ONG-urile pot atrage fonduri pentru a continua integrarea bolnavilor. Este esential ca un bolnav sa fie operat la timp si sa primeasca medicamentele cele mai bune, dar problema care se ridica dupa aceaste etape este legata de lipsa reintegrarii profesionale a acestuia. In Romania nu avem o structura bine pusa la punct pentru voluntariat, solutia fiind ONG-urile specializate pe persoanele cu dizabilitati si bolnavi cronici care pot accesa fonduri europene pentru a construi centre de asistenta”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.