Pericolul folosirii indelungate si in exces a cremelor adezive cu zinc pentru proteze dentare

GlaxoSmithKline (GSK) ia o masura voluntara de precautie: oprirea distributiei cremei adezive cu continut de zinc pentru proteze dentare din protofoliul sau cauzata de faptul ca utilizarea in cantitate excesiva si pe termen lung a acesteia prezinta un potential risc pentru sanatate.

In Romania, GSK distribuie creme adezive pentru proteze dentare atat cu continut de zinc cat si fara continut de zinc, sub brandul Corega. GSK va face tranzitia catre versiunea fara continut de zinc a produsului afectat. „Fara zinc” va fi marcat vizibil pe noul ambalaj.

Exista mai multe surse de zinc – un element esential al unei diete sanatoase. Cu toate acestea, in 2009 au fost primite un numar crescut de raportari de efecte adverse. Alaturi de articolele din literatura de specialitate, acestea sugereaza ca utilizarea in cantitate excesiva si de regula pe parcursul mai multor ani a acestui produs poate duce la aparitia unor nivele ridicate de zinc in organism, care sunt asociate cu simptome neurologice precum amorteala, senzatia de furnicaturi sau slabiciune a bratelor si picioarelor, dificultate in a merge sau in pastrarea echilibrului si tulburari sanguine cum ar fi anemia. Aceste tipuri de raportari sunt foarte rare, tinand cont de faptul ca aceste produse sunt folosite de cateva milioane de persoane.

Citeste si:  Management Performant in Institutiile Medicale din Romania in 2012- Schimb de bune practici in management medical si managementul performantei in institutiile din sectorul medical

Este important de subliniat faptul ca zincul nu este absorbit in organism prin contactul cu cavitatea bucala, ci numai atunci cand este inghitit. O cantitate mica de adeziv este inghitita in timpul utilizarii normale si nu este daunatoare.

Corega Ultra Fixare (comercializata anterior si sub numele de Corega Extra Strong) nu prezinta riscuri pentru sanatate daca este folosita conform instructiunilor din prospectul produsului, informeaza reprezentantii GSK. Majoritatea consumatorilor respecta aceste intructiuni. Cu toate acestea, unii consumatori aplica mai multa crema adeziva decat este indicat si folosesc produsul de mai multe ori pe zi, de obicei din cauza unei adaptari slabe a protezelor dentare pe gingii.

Cum ar trebui sa actioneze consumatorii, pentru siguranta lor?

Acei consumatori care au folosit produsul in mod corect pot continua sa il foloseasca in siguranta. Asigurati-va ca folositi produsul conform instructiunilor de pe ambalaj:
„Pentru o fixare ferma aplicati produsul o singura data pe zi. Incepeti cu o cantitate mica de produs, deoarece utilizarea unei cantitati prea mari va face ca surplusul de crema adeziva sa iasa peste marginile protezei. Daca s-a intamplat acest lucru, data viitoare reduceti cantitatea de crema adeziva utilizata. Aplicati produsul o singura data pe zi. Un tub de 40 grame de Corega Ultra Fixare (comercializat anterior si sub numele de Corega Extra Strong) ar trebui sa va asigure utilizarea pentru minim 3 saptamani. In caz contrar, inseamna ca folositi prea multa crema adeziva, iar acest lucru poate insemna ca proteza dumneavoastra nu mai este bine adaptata pe gingii. Vizitati periodic medicul dentist. Examinarile dentare periodice sunt parte a unei bune ingrijiri dentare si sunt necesare pentru a va asigura ca proteza dumneavoastra este in continuare bine adaptata pe gingii.”
In cazul in care ati folosit crema adeziva pentru proteze dentare Corega Ultra Fixare ce contine zinc (comercializata anterior si sub numele de Corega Extra Strong) timp de mai multi ani si in cantitati mai mari decat cele indicate pe ambalaj si daca va regasiti in vreuna din situatiile urmatoare:

Citeste si:  Medicament pentru pacientii cu transplant de cornee

Ati folosit crema adeziva pentru proteze dentare mai mult de o data pe zi sau
Un tub de 40 de grame v-a asigurat utilizarea pentru mai putin de 3 saptamani sau
Daca aveti motive de ingrijorare privind starea dumneavoastra de sanatate

trebuie sa

Intrerupeti folosirea produsului
Contactati medicul dumneavoastra
Folositi o crema adeziva fara continut de zinc.

Citeste si:  Cum ii faci baita

Dr. Howard Marsh, Chief Medical Officer, GSK Consumer Healthcare, a declarat: „Siguranta consumatorilor nostri este principala noastra preocupare. Luam aceasta masura deoarece am luat la cunostinta de potentiale probleme asupra sanatatii asociate cu folosirea in cantitate excesiva pe termen lung a cremelor noastre adezive cu continut de zinc pentru proteze dentare. Aceste raportari sunt extrem de rare, tinand cont de faptul ca in lume exista mai multe milioane de consumatori a acestor produse. Oricine este ingrijorat ca ar fi putut folosi produsul in exces ar trebui sa intrerupa utilizarea lui, sa isi contacteze medicul si sa foloseasca o crema adeziva fara continut de zinc. Folosirea unei cantitati prea mari de crema adeziva pentru proteze dentare poate fi un semn al unei proteze dentare neadaptate corespunzator pe gingii. Purtatorii de proteze dentare ar trebui sa viziteze periodic medicul dentist pentru a se asigura ca proteza lor este in continuare bine adaptata pe gingii”.

Consumatorii care au intrebari pot contacta GSK la telefon 0800 860 860.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.