Persoanele care isi suprima emotiile risca sa fie mai agresive

O noua cercetare, realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Texas si Universitatea din Minnesota (Statele Unite) arata ca persoanele care obisnuiesc sau sunt constranse de normele sociale sa-si suprime emotiile in situatii stresante risca sa se comporte mai agresiv decat cele care spun „ce au pe suflet”.

Psihologii au folosit un set de filme clasice, pe care participantii au trebuit sa le urmareasca. Ulterior, oamenii de stiinta au observat ca acei participanti carora li s-a cerut sa-si suprime emotiile si sa nu manifeste nicio reactie, indiferent de natura scenelor prezentate, se comportau mult mai agresiv, comparativ cu cei care si-au manifestat repulsia ori indignarea pe parcursul filmelor.

Citeste si:  Dependenta de alcool a tinerilor

Studiul completeaza cunostintele despre „efectul de epuizare a eului”, care sugereaza ca oamenii care sunt nevoiti sa nu-si manifeste emotiile – spre exemplu, sa nu reactioneze atunci cand se simt nedreptatiti de un sef autoritar – sunt mai predispusi sa reactioneze violent ulterior – probabil, sa-si „verse furia” asupra copiilor, cand ajung acasa.

Citeste si:  Dezlipirea de retina - cum o descoperim, cum o tratam?

Subiectii care inaintea urmariririi filmelor au fost privati de somn nu au reactionat diferit fata de cei care se odihnisera corespunzator, fapt ce sugereaza ca oboseala nu face oamenii sa fie mai agresivi, asa cum aratau unele studii anterioare.

„Studiul nostru sugereaza ca persoanele pot deveni mai agresive dupa ce sunt constranse la auto-control”, a explicat psihologul Arthur Markman, co-autor al studiului. „Oricare ar fi mecasnismele psihologice utilizate atunci cand oamenii se confrunta cu stresul si trebuie sa se auto-controleze, acestea nu actioneaza la fel asupra agresivitatii individului cum o face oboseala”.

Citeste si:  Campionii Sanatatii editia de primavara - crosuri pentru copii si parinti

Sursa: ANI


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.