Personalitatea nou – nascutului

Cand apare pe lume, copilul isi anunta venirea cu un tipat si, daca ar exista un aparat de diferentiere a acestui sunet, sunt sigura ca s-ar demonstra unicitatea sa pentru fiecare nou-nascut. Oricum insa, pentru tine ca mama e un strigat pe care-l consideri unic si care-ti umple sufletul de bucurie. Urmeaza dupa acest strigat, in primele luni de viata ale copilului tau, multe alte sunete a caror semnificatie trebuie s-o intelegi cat mai bine pentru a-i oferi ceea ce are el nevoie. E bine deci sa incerci sa deosebesti cat mai curand plansul alintat care semnifica dorinta de a te simti aproape, de plansul disperat determinat de un disconfort fizic – foame, durere, iritatie.

Trebuie sa stii in primul rand ca, cel putin in primele luni de viata, tu esti cea mai importanta fiinta si in acelasi timp reprezinti legatura lui cu lumea. Din acest punct de vedere alaptarea nu numai ca satisface cel mai natural si sanatos nevoia de hrana a sugarului, ci are si avantajul de a implini o alta nevoie a copilului – aceea de caldura si dragoste. Apropierea de pielea ta, ca si distanta – optima pentru sugarul alaptat – de chipul si mai ales de ochii tai il fac sa te cunoasca, sa te recunoasca ca mama si sa te identifice mai apoi cu sentimentul de securitate si de fericire. Daca insa din nefericire intervine imposibilitatea alaptarii naturale, e indicat sa-l hranesti cu biberonul adoptand aproape acceasi pozitie ca atunci cand il pui la san. In acest context mai trebuie sa stii si ca ideea hranirii la ore fixe in primele saptamani de viata e total nepotrivita. Amanarea satisfacerii nevoii de hrana, pe langa faptul ca-l afecteaza fiziologic, ii da copilului o stare de nemultumire si implicit de neincredere in mama sa. Fiecare copil are ritmul lui de masa si de somn, ritm care se stabilizeaza de obicei dupa primele 5-6 saptamani de viata.

Citeste si:  Terapie analitica de cuplu - sexualitate, criza, despartire

O alta teorie gresita e aceea ca in primele luni de viata copilul nu are nevoie decat de hrana si de pastrarea starii de igiena. Fiecare copil are o personalitate si un potential ereditar de inteligenta, care insa poate fi sporit. Da-i copilului tau jucarii din primele zile, jucarii mici, simple dar care sa-i stimuleze simturile – jucarii pe care sa le poata pipai, apuca, vedea, auzi, duce la gura. Nu uita insa ca mica ta minune are nevoie in primul rand de parinti si de atentia lor; vorbiti-i copilului cu drag si jucati-va cu el ori de cate ori ii sunteti aproape. El nu va intelege acum cuvintele, dar invata sa va recunoasca vocea, incepe apoi sa diferentieze tonul, sa simta daca esti sau nu multumita de el, daca esti vesela sau suparata. Atentie insa sa nu cazi in extrema opusa : ofera-i cat mai mult din timpul tau, dar nu privi aceste jocuri ca pe o obligatie de fiecare clipa, ci ca pe o placere si ai grija ca ceea ce faci sa insemne si pentru copil o placere. E bine de asemenea sa-l incurajezi si pe tata sa petreaca timp cat mai indelungat cu bebelasul vostru, sa se joace cu el, sa-i cante, sa-l plimbe sau chiar sa se uite impreuna la un film ori la un meci de fotbal. Veti crea in acest fel o atmosfera de incredere si siguranta care va ii marca pozitiv dezvoltarea intelectuala, iar in timp veti constata ca isi va petrece si destul de mult timp jucandu-se linistit de unul singur in loc sa faca uz de plansul pe tonul care va spune „Mami vreau la tine in brate !”

Citeste si:  Psihopedagogii care lucreaza cu copiii cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple se intalnesc la Oradea

In concluzie : acordati din primul moment atentie personalitatii copilului vostru, stimulati-i dezvoltarea si apoi bucurati-va de evolutia lui in fiecare clipa !


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.