fbpx

Peste 400 de cazuri noi de HIV/SIDA in Romania, in 2009

Romania este o tara cu un profil deosebit de specific in ceea ce priveste HIV/SIDA, ca urmare a numarului neobisnuit de mare de cazuri de infectare in randul adolescentilor si tinerilor care consituie o tendinta inversa fata de statele vest-europene, unde se inregistreaza o crestere a mediei de varsta a pacientilor.

Studiul realizat in 2009 – Ancheta privind comportamentele cu risc de transmitere HIV in randul tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania – arata ca aproape doua treimi dintre particiantii la studiu si-au inceput viata sexuala, varsta medie a debutului sexual fiind de 17 ani. Aproximativ trei sferturi (74%) dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala au avut un partener stabil in ultimele 12 luni, durata relatiei variind intre cel mult sase luni (pentru 25% dintre ei) si peste un an (in 50% din cazuri). Intr-o treime din cazuri, partenerul/partenera stabila sunt persoane care la randul lor traiesc cu HIV/SIDA, in timp ce pentru 63% dintre repondenti partenerul stabil este seronegativ. Dintre participanti, 14% au declarat ca partenerii lor (stabili sau ocazionali) nu le cunosc diagnosticul de infectie cu HIV, iar peste o treime declara ca partenerii anteriori cunosteau acest diagnostic. Doar jumatate dintre tinerii seropozitivi care au participat la studiu au ales sa dezvaluie prietenilor apropiati diagnosticul.

Citeste si:  Coacazele negre, remediu impotriva Alzheimerului

Pe baza acestor date, Fundatia Tineri pentru Tineri si alte patru organizatii non-guvernamentale (Asociatia Romana pentru promovarea Sanatatii, Asociatia Romana Anti-SIDA, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA si Fundatia Alaturi de Voi Romania) au conceput proiectul „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania”. Impartit in trei componente majore, proiectul vizeaza o interventie integrata de prevenire in randul populatiei generale de tineri: interventii in comunitate prin comunicare interpersonala, campanie mass-media, instruirea autoritatilor locale, a profesionistilor din sanatate, educatie si a jurnalistilor. Implementarea efectiva a programelor se desfasoara in 10 judete tinta: Bucuresti, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Timis si Vaslui.

Citeste si:  Punctele negre mereu o problema: cum scapam de ele?

Odata cu lansarea proiectului, Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania, din cadrul Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, a facut publice datele statistice, existente la 31 decembrie 2009, cu privire la impactul acestei maladii la nivelul tarii noastre. Potrivit raportului, in perioada anilor 1985 – 2009, s-au inregistrat 16.162 de cazuri de HIV/SIDA, dintre care 9.810 pacienti sunt copii. Luand in calcul distributia pe sexe, in aceeasi perioada, 5.028 de barbati au fost diagnosticati cu HIV/SIDA, comparativ cu 6.654 femei. Doar in 2009, au fost depistate 428 de cazuri noi de infectare, iar 119 de persoane au pierdut lupta cu boala.

Articol realizat de biolog Rodica Popescu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.