Peste 400 de cazuri noi de HIV/SIDA in Romania, in 2009

Romania este o tara cu un profil deosebit de specific in ceea ce priveste HIV/SIDA, ca urmare a numarului neobisnuit de mare de cazuri de infectare in randul adolescentilor si tinerilor care consituie o tendinta inversa fata de statele vest-europene, unde se inregistreaza o crestere a mediei de varsta a pacientilor.

Studiul realizat in 2009 – Ancheta privind comportamentele cu risc de transmitere HIV in randul tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania – arata ca aproape doua treimi dintre particiantii la studiu si-au inceput viata sexuala, varsta medie a debutului sexual fiind de 17 ani. Aproximativ trei sferturi (74%) dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala au avut un partener stabil in ultimele 12 luni, durata relatiei variind intre cel mult sase luni (pentru 25% dintre ei) si peste un an (in 50% din cazuri). Intr-o treime din cazuri, partenerul/partenera stabila sunt persoane care la randul lor traiesc cu HIV/SIDA, in timp ce pentru 63% dintre repondenti partenerul stabil este seronegativ. Dintre participanti, 14% au declarat ca partenerii lor (stabili sau ocazionali) nu le cunosc diagnosticul de infectie cu HIV, iar peste o treime declara ca partenerii anteriori cunosteau acest diagnostic. Doar jumatate dintre tinerii seropozitivi care au participat la studiu au ales sa dezvaluie prietenilor apropiati diagnosticul.

Citeste si:  Gata cu gustarile nocive de la serviciu! Invata sa mananci sanatos si atunci cand lucrezi

Pe baza acestor date, Fundatia Tineri pentru Tineri si alte patru organizatii non-guvernamentale (Asociatia Romana pentru promovarea Sanatatii, Asociatia Romana Anti-SIDA, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA si Fundatia Alaturi de Voi Romania) au conceput proiectul „Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania”. Impartit in trei componente majore, proiectul vizeaza o interventie integrata de prevenire in randul populatiei generale de tineri: interventii in comunitate prin comunicare interpersonala, campanie mass-media, instruirea autoritatilor locale, a profesionistilor din sanatate, educatie si a jurnalistilor. Implementarea efectiva a programelor se desfasoara in 10 judete tinta: Bucuresti, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Timis si Vaslui.

Citeste si:  O mama perfecta

Odata cu lansarea proiectului, Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania, din cadrul Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, a facut publice datele statistice, existente la 31 decembrie 2009, cu privire la impactul acestei maladii la nivelul tarii noastre. Potrivit raportului, in perioada anilor 1985 – 2009, s-au inregistrat 16.162 de cazuri de HIV/SIDA, dintre care 9.810 pacienti sunt copii. Luand in calcul distributia pe sexe, in aceeasi perioada, 5.028 de barbati au fost diagnosticati cu HIV/SIDA, comparativ cu 6.654 femei. Doar in 2009, au fost depistate 428 de cazuri noi de infectare, iar 119 de persoane au pierdut lupta cu boala.

Citeste si:  Sarcina si problemele legate de Rh

Articol realizat de biolog Rodica Popescu


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.