fbpx

Picioare obosite si dureroase: cum le tratam?

Astazi, 80% dintre persoanele adulte acuza dureri de picioare, femeile fiind mai predispuse oboselii picioarelor din cauze hormonale asociate menstruatiei si menopauzei. Cea mai comuna cauza a oboselii picioarelor o constituie stilul de viata – sedentarismul, dieta alimentara, obezitatea, fumatul, la care se adauga si alti factori precum ereditatea sau schimbarile hormonale. Toate acestea au un impact semnificativ asupra circulatiei sangelui si a altor mecanisme fiziologice care pot provoca oboseala picioarelor.

Problemele intestinale au un impact direct asupra circulatiei sangvine si astfel pot fi responsabile de oboseala picioarelor. O dieta bogata in fibre contribuie la echilibrarea functiei digestive. Introducerea in alimentatie a unor alimente precum fructele, legumele, cerealele, va poate ajuta sa faceti fata cu succes efortului la care va sunt supuse picioarele. Pe langa alimentele bogate in fibre, din dieta dumneavoastra nu trebuie sa lipseasca vitamina E, calciul si proteinele. Acestea contribuie la combaterea oboselii picioarelor.

Cantitatea de lichide pe care o consumati este responsabila pentru detoxifierea intregului organism. Beti o cantitate suficienta de apa (sau sucuri naturale, ceaiuri de plante). Astfel, veti ajuta corpul sa elimine toxinele si surplusul de grasime.

Citeste si:  Vaccin contra cancerului de piele

Daca va simtiti picioarele obosite din pricina circulatiei sangvine deficitare, dormiti cu picioarele usor ridicate: pe timpul somnului inaltati-va picioarele cu un rulou facut dintr-o patura. Daca aceasta solutie nu vi se pare comoda, puteti facilita circulatia sangvina dormind pe partea stanga a corpului.

Incaltamintea si hainele pe care le purtati pot constitui o cauza a oboselii picioarelor. De obicei, este indicat sa evitati pantalonii prea stramti care va impiedica sa va miscati picioarele in mod natural. La fel, incaltamintea, cu toc prea inalt sau cu talpa foarte joasa, poate influenta starea picioarelor dumneavoastra: optati pentru pantofi cu tocul de 1-2 centimetri, care va sustin corespunzator greutatea corpului si care previn suprasolicitarea picioarelor.

Practicarea anumitor sporturi va poate ajuta sa combateti picioarele obosite si sa contribuie la o buna circulatiei sangvina: in functie de preferintele dumneavoastra, cele mai potrivite sporturi pentru sanatatea picioarelor sunt inotul, ciclismul, alergarea si, bineinteles, mersul pe jos – 30 de minute de mers pe jos, in fiecare zi, va vor asigura un tonus optim si beneficii majore pentru intreg sistemul cardio-vascular.

Citeste si:  Un test efectuat la nastere prezice nivelul de inteligenta al copilului

Durerea de picioare poate fi cauzata si de anumite pozitii, nu tocmai comode, in care stati pentru perioade lungi de timp – spre exemplu, obiceiul de a sta picior peste picior, statul pe scaun etc. Chiar daca va aflati la birou sau acasa, schimbati-va pozitia la intervale de cel mult 40-50 de minute. Ridicati-va de pe scaun si faceti cativa pasi pentru a va pune sangele in miscare.

Incheiati fiecare zi, indiferent de cat de solicitanta ar fi fost, cu cateva minute de masaj. Aplicati pe piele o crema hidratanta sau un ulei de masaj (spre exemplu, cel cu extract de lavanda este recunoscut pentru efectul revigorant). Incepeti masajul de la extremitatile talpilor si urcati catre coapse, cu miscari circulare si ferme.

Un alt remediu pentru picioarele obosite este apa calda: umpleti un lighean cu apa calduta (atentie: nu fierbinte!). Adaugati o lingura de sare de mare si introduceti picioarele timp de 15-20 de minute. Efectele binefacatoare se vor face simtite imediat.

Citeste si:  Beneficiile gatitului

Daca aveti crampe musculare (carcei), una dintre cele mai bune metode de a le combate este sa strangeti cu buricele degetelor zona afectata, timp de 15-20 de secunde. Durerea va disparea aproape instantaneu. Apoi, indoiti si extindeti piciorul de cateva ori (astfel incat muschiul sa se contracte), pentru a restaura fluxul sangvin normal, in piciorul afectat. Pentru rezultate optime, inainte de efectuarea acestui exercitiu, beti un pahar cu apa.

Un alt exercitiu simplu pentru relaxarea picioarelor: ridicati piciorul de la sol si indoiti genunchiul, apoi extindeti piciorul paralel cu solul, cu varful degetelor intins; rotiti glezna in sensul acelor de ceasornic, si invers acelor de ceasornic – repetati procedeul de 5-10 ori, cu fiecare picior; ridicati-va in picioare, lasati-va greutatea pe piciorul stang, apoi balansati piciorul drept in fata si in spate, cu varful bine intins – pentru a facilita circulatia sangvina si a „pune la lucru” musculatura gambei; repetati procedeul, lasandu-va greutatea pe piciorul drept si balansand piciorul stang.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.