Pierderea unei persoane dragi creste riscul de infarct miocardic

In perioada ce urmeaza decesului unei persoane apropiate, membrii familiei prezinta un risc semnificativ de aritmii cardiace, ceea ce poate duce la infarct miocardic si chiar deces subit de cauza cardiaca, avertizeaza oamenii de stiinta australieni. Acestia raporteaza ca ritmul cardiac revine la normal abia dupa sase luni de la tragicul eveniment.

„Desi in astfel de momente, atentia familiei indoliate este directionata catre persoana decedata, sanatatea ei ar trebui de asemenea luata in seama, atat de ei, cat si de medici, rude si prieteni. Riscul de aritmii este mai mare cu precadere la persoanele care au deja o suferinta cardiovasculara, acestea fiind indrumate sa se adreseze medicului inca de la primele manifestari”, a explicat dr. Thomas Buckley, autorul studiului, de la Universitatea din Sydney (Australia).

Citeste si:  3 culori in farfurie

Buckley si echipa sa au evaluat 78 de persoane (55 femei si 23 barbati) cu varsta cuprinsa intre 33 si 91 de ani, la doar doua saptamani dupa ce isi pierdusera copilul sau partenerul de viata, apoi inca o data dupa sase luni. Rezultatele au fost comparate cu cele obtinute de la grupul de control, compus din persoane de aceleasi varsta si sex, dar care nu trecusera printr-o experienta similara.

Citeste si:  Leacuri pentru un somn cu vise si fara sforaituri

Cu ajutorul dispozitivelor medicale, oamenii de stiinta au monitorizat ritmul cardiac al subiectilor timp de 24 de ore, in acelasi interval fiind cautate semne ale depresiei si anxietatii.

Rezultatele au aratat ca incidenta tahicardiei supraventriculare era de doua ori mai mare in randul participantilor care pierdusera in ultimele 14 zile o persoana draga, aceasta scazand semnificativ dupa sase luni. In plus, in primele doua saptamani, participantii indoliati aveau un puls de 75.1 bpm, comparativ cu doar 70.7 bpm, media inregistrata la grupul de control.

In ceea ce priveste depresia, participantii din primul grup au obtinut un scoring de 26.3, comparativ cu 6.1, la grupul de control, valorile mentinandu-se ridicate si dupa sase luni de la decesul copilului sau partenerului de viata. De asemenea, primul grup a inregistrat valori aproape duble, fata de grupul de control, ale scoringului pentru evaluarea gradului de anxietate.

Citeste si:  Cresterea copiilor este o munca de echipa

„Desi rezultatele pe care le-am obtinut nu dovedesc o legatura de cauzalitate, sustin rolul factorilor psihosociali in declansarea evenimentelor cardiovasculare. Legatura dintre doliu si riscul cardiovascular trebuie investigata in profunzime, inclusiv sub aspectul identificarii unor masuri de preventie”, a concluzionat Buckley.

Sursa: American Heart Association


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.