Planificarea familiala pentru sanatatea ta

Inca din adolescenta, ne planificam viitorul profesional, asa incat multi dintre noi stiu inca din primii ani de liceu ce facultate vor urma si ce meserie vor avea. Din pacate, nu suntem obisnuiti sa planuim cu aceeasi grija viitorul personal, care este la fel de important, sau poate mai important, decat cel profesional. Teoretic, prima vizita la cabinetul de planificare familiala ar trebui facuta inca dinainte de inceperea vietii sexuale sau macar cu cateva luni inainte de conceperea unui copil. Viitorul bebelusului pe care vrei sa-l ai incepe inca din momentul in care ai luat hotararea, caci sanatatea lui depinde foarte mult de a ta.

Planificarea familiala a ajuns sa fie sinonima cu contraceptia. Intr-adevar, contraceptia este un aspect important al planificarii familiale, dar nu singurul. Planificarea familiala incepe cu o discutie in cuplu, discutie in care cei doi decid daca si cand vor sa aiba copii si cati copii pot avea asa incat sa le ofere cea mai buna ingrijire din punct de vedere financiar, psihologic si social. Metodele de planificare familiala includ toate acele masuri care pot fi luate pentru a oferi unui cuplu libertatea de a decide cand si cati copii sa aiba, sau care sa fie distanta in timp dintre copii.

Citeste si:  MARATONUL AUTISMULUI - Sambata 3 septembrie 2011, Parcul Izvor-Bucuresti

Prin planificare familiala se urmareste sanatatea femeii, evitandu-se avorturile si controland numarul de nasteri. Cu fiecare sarcina, cresc riscurile pentru sanatatea mamei, deci se urmareste ca sarcinile nedorite sa nu apara deloc. Al doilea scop al acestui tip de planificare este sanatatea copilului, stiut fiind ca sanatatea unui nou-nascut depinde in foarte mare masura de cea a mamei si, mai mult, de obiceiurile ei, atat alimentare cat si de alta natura.

Citeste si:  Un paharel de alcool pe zi lungeste viata femeilor de peste 70 de ani

Specialistul in planificare familiala iti poate spune care sunt riscurile de a naste un copil cu probleme, avand in vedere bolile de care suferi sau ai suferit in trecut, tratamentele pe care le-ai facut, istoricul familial si alte particularitati medicale. De asemenea, el iti poate explica ce trebuie sa faci din momentul in care te-ai hotarat sa ramai insarcinata pentru a te asigura ca vei avea o sarcina normala si un copil sanatos.

Vizita la un cabinet de planificare familiala poate insemna si un control medical si ginecologic (testul Babes-Papanicolau, masurarea tensiunii, sumar de urina, test de sarcina, analize pentru BTS, etc) dar cea mai importanta este discutia cu un medic specialist care va consta intr-o anamneza (istoricul medical), o analiza a modului de viata, prescrierea unui mijloc contraceptiv acolo unde este cazul si cateva idei legate de educatia medicala (palparea sanilor, folosirea corecta a mijloacelor contraceptive, etc).

Citeste si:  Consumul de canabis slabeste sistemul imunitar

Cabinetul de planificare familiala trebuie vizitat si atunci cand iti doresti o sarcina, si atunci cand iti doresti sa o eviti, dar si pentru a obtine mai multe informatii despre sanatatea sexuala. Sanatatea reproductiva este esentiala pentru confortul fizic si psihic, pentru apropierea emotionala dintre parteneri, pentru maturizarea personala si sociala a tinerilor. Din contra, lipsa sanatatii reproductive este asociata frecvent cu boli, abuzuri, exploatare, sarcini nedorite si chiar moarte.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.