Planificarea si vizualizarea: secretul adoptarii unei alimentatii sanatoase

Potrivit oamenilor de stiinta, secretul pentru a reusi sa adoptam o alimentatie sanatoasa rezida in planificare si stabilirea unor obiective concrete. Aparent, nu este de ajuns sa ne propunem sa renuntam la obiceiurile gresite, ci trebuie sa ne raspundem la cateva intrebari esentiale – „ce”, „cum”, „cand”, si apoi sa vizualizam parcursul nostru pana la atingerea obiectivelor.

„Stim de ceva vreme ca nu este suficient sa spui oamenilor ca trebuie sa manance sanatos”, afirma coordonatorul studiului de la Universitatea McGill (Canada). „Studiul nostru arata ca daca oamenii isi fac un plan concret pentru ceea ce vor sa faca, atunci reusesc cu siguranta sa-si vada obiectivele realizate. Practic, ceea ce am adus nou au fost tehnicile de vizualizare, care fac diferenta intre a vrea sa ai o alimentatie sanatoasa si a reusi”.

Citeste si:  Vitamine in regim de vara

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au cerut unui grup de 177 studenti sa-si seteze obiectivul de a consuma mai multe fructe proaspete in decursul unei saptamani. Desi toti studentii participanti au inclus, pana la finele studiului, mai multe fructe in dieta zilnica decat o faceau anterior, cei care au realizat un plan concret de actiune – ce fructe vor consuma, cum le vor cumpara si consuma, in ce moment din zi o vor face – au reusit sa consume o cantitate dubla de fructe in acelasi interval de timp.

Citeste si:  Ce nu stiati despre hipocalcemie...

Acest tip de tehnici de vizualizare sunt preluate din psihologia sportiva, explica oamenii de stiinta. „Deseori, atletii de performanta isi vizualizeaza prestatia inainte de competitie, fapt ce ii ajuta sa obtina rezultatele dorite. Asa ca ne-am gandit ca daca oamenii obisnuiti ar apela la aceleasi tehnici de planificare si vizualizare, ar reusi sa-si modifice obiceiurile alimentare intr-un timp foarte scurt – si asa s-a intamplat!”.

Citeste si:  Terapii neconventionale: masajul

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.