fbpx

Platfus (picior plat)

Please select a featured image for your post

Ce este platfusul?

Platfusul inseamna ca talpa piciorului este plata, nu arcuita pe interior, ceea ce face ca toata suprafata talpii sa atinga podeaua atunci cand pacientul sta in picioare. Afectiunea este cunoscuta si ca „picior plat” sau „arcada cazuta”.

De obicei, platfusul este o conditie medicala nedureroasa, intalnita atunci cand arcada piciorului nu se dezvolta, in copilarie. In alte cazuri, poate fi rezultatul unui traumatism sau a uzurii tendonului tibial posterior, ce se instaleaza odata cu inaintarea in varsta.

Deoarece perturba aliniamentul natural al piciorului, uneori, platfusul poate provoca probleme la nivelul articulatiilor gleznelor si genunchilor. De obicei, tratamentul se impune atunci cand afectiunea este insotita de dureri puternice.

Care sunt simptomele platfusului?

Desi majoritatea persoanelor care sufera de platfus nu prezinta simptome asociate conditiei lor, unii pacienti pot experimenta:

durere, in special in zona calcaiului sau a arcadei;
dificultati in a sta pe varfuri;
umflaturi de-a lungul partii interioare a gleznei.

Care sunt cauzele aparitiei platfusului?

Piciorul plat este normal la nou-nascuti si copii mici, deoarece arcada piciorului nu este inca dezvoltata. La majoritatea oamenilor, aceasta se dezvolta in copilarie, insa la unii nu se dezvolta niciodata. Persoanele care au arcada cazuta pot, sau nu, sa prezinte simptome suparatoare.

Citeste si:  Cercetatorii chinezi sustin ca virusul H5N1 se poate transmite de la mama la fat

De asemenea, arcada poate cadea in timp. Dupa trecerea anilor, tendonul tibial posterior, care se intinde de-a lungul partii interioare a gleznei, de deasupra gleznei pana la arcada, se poate slabi.

Care sunt factorii de risc pentru platfus?

Factorii care pot creste riscul de platfus, includ:

obezitatea;
traumatisme ale piciorului sau gleznei;
artrita reumatoida;
inaintarea in varsta.

Cum putem diagnostica platfusul?

Diagnosticul de platfus sau picior plat se pune pe baza examinarii de catre medicul specialist ortoped care poate recomanda si o radiografie a piciorului pentru a determina cauza problemei.

Citeste si:  Dureri de dinti

Cum tratam platfusul?

Tratamentul se impune doar atunci cand pacientul acuza simptome dureroase. Acesta include:

purtarea de talonete ortopedice, menite sa reduca durerea – acestea sunt purtate in interiorul incaltamintei si sunt adaptate structurii anatomice a piciorului fiecarui pacient; talonetele nu vindeca platfusul, insa ajuta la reducerea simptomelor asociate;
exercitii de stretching – unele persoane cu picior plat prezinta si o scurtare a tendonului lui Ahile; exercitiile de stretching ajuta la corectarea tendonului si la reducerea durerii;
interventia chirurgicala este recomandata doar in cazul in care durerea devine dizabilitanta, iar alte mijloace de tratament nu dau rezultate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.