fbpx

Plecarea in vacanta si raul de miscare

Please select a featured image for your post

Ce bine era sa poti pleca in vacanta fara nici o grija, sa fii cu valizele facute, cu schiurile pregatite, cu termosul cu ceai fierbinte la indemana. Din pacate insa, multi dintre noi suferim de raul de miscare, sau raul de transport, astfel ca bucuria vacantei ne este umbrita de gandul ca pana sa ajungem la destinatie o sa avem fie rau de mare, fie rau de avion, fie de masina sau de tren. Desi simptomele trec o data ce ati oprit mijlocul de transport si esti din nou cu picioarele pe pamant, ele sunt foarte neplacute: greata, ameteli, stari de voma, transpiratii reci, frisoane. Cum poti preveni raul de miscare? Desi o data ce suferi de raul de miscare, e cam greu sa scapi de el, poti incerca sa ameliorezi situatia si sa o previi cat de cat. In acest sens, mananca foarte putin inainte de a pleca la drum, nu te parfuma in exces si incearca sa te asezi langa persoane care nu emana mirosuri puternice, de parfum, transpiratie sau tutun. De asemenea in prevenirea raului de miscare este foarte important sa iti alegi cu cap locul in care vei sta ca si pasager. Daca mergeti cu masina, locul in care iti va fi cel mai putin rau, este in fata, langa sofer. Nu vorbi prea mult, si fixeaza un punct indepartat pe care sa il urmaresti cu capul lasat pe spate, relaxata.
Daca mergi cu trenul este foarte important sa ceri bilet in primul vagon de dupa locomotiva, locul tau sa fie la fereastra si neaparat in sensul de mers al trenului. Daca mergi cu avionul, cere-i operatorului de zbor sa iti gaseasca un loc la geam, langa aripa avionului, nu servi mancarea din avion si limiteaza-te la apa minerala. Daca mergi cu vaporul este important sa ai cabina in fata, cat mai aproape botul vasului. Mersul cu trenul, vaporul si avionul sunt cele mai dificile intrucat e cam greu sa se opreasca la cerere pentru ca iti e tie rau, asa ca trebuie sa iei masuri inca dinainte de a porni la drum.
Citeste si:  Protejeaza-ti parul de razele ultraviolete
Medicamentatia pentru prevenirea raului de miscare. Din nici un bagaj de excursie nu trebuie sa lipseasca metroclopramidul, medicament care atenueaza starile de greata si rau, si antihistaminicele in general. Antihistaminicele previn si trateaza raul de miscare atenuandu-i simptomele, singura conditie este sa nu asociati aceste medicamente cu alcoolul sau cu alte medicamente cum ar fi somniferele sau antidepresivele. De asemenea, nu sunt indicate atunci cand aveti probleme cu inima sau urmeaza sa conduceti autoturisme. Noua inventie a medicinii, este plasturele histaminic, care se aplica cu 4 ore inainte de a pleca in calatorie si are scopul de a preveni greata si voma. Plasturele nu trebuie insa aplicat copiilor foarte mici, batranilor si gravidelor, intrucat contine substante ce le pot fi nocive.
Citeste si:  Care sunt jucariile potrivite pentru copilul tau?
Farmacia verde pentru tratarea raului de miscare. Medicamentele nu sunt singura solutie pentru raul de masina, natura ne-a oferit si ea cateva solutii viabile. Inca de pe vremea corsarilor se folosea ghimbirul macinat pentru a combate raul de mare. Se face o infuzie dintr-o lingurita de pulbere de ghimbir si o ceasca de apa clocotita si se consuma inainte cu o jumatate de ora de a pleca la drum. Ghimbirul este indicat si gravidelor.
Citeste si:  Bolnavii de cancer se pot trata gratuit in unitati medicale private
Menta este o alta planta indicata celor ce sufera de rau de miscare, intrucat are efect antispastic, reduce contractiile stomacului, facilitand digestia si traficul intestinal. Pe langa infuzia de menta foarte buna este o batista imbibata in ulei esential de menta sau in alcool mentolat, cu care sa faci inhalatii. Daca doresti sa ciugulesti ceva pe drum, alege biscuitii sarati, pentru ca pesmetul absoarbe excesul de suc gastric si deci ajua la prevenirea starii de rau. Daca trebuie sa alegi o bautura, alege fie apa minerala, pe care in caz ca iti e foarte rau, o bei cu lingurita fie cola, care e indicata sa fie rece si bauta cu inghitituri mici. Ultima dar nu cea din urma, lamaia este bine cunoscuta pentru ca taie senzatia de voma, asa ca bea fie apa cu lamaie, fie daca ii suporti gustul, consuma lamaia ca atare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.