fbpx

Poluarea fonica afecteaza sistemul cardiovascular si sanatatea mentala

Jumatatele dintre orase europene sufera din pricina poluarii fonice provocate de traficul rutier, feroviar si aerian. Populatia acestor orase ajunge astfel sa se confrunte cu probleme de somn, afectiuni auditive si chiar cresterea tensiunii arteriale pe timpul noptii, se arata intr-un comunicat de presa remis recent de Agentia Europeana a Mediului (EEA).

Peste 41 de milioane de persoane care locuiesc in orase cu peste 250.000 de locuitori din cele 19 tari care au participat la studiul realizat de EEA sunt expuse constant unui zgomot care depaseste media de 55 decibeli – reprezentand cota de alerta a impactului asupra sanatatii stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Dintre capitalele europene, Bratislava este cea mai „zgomotoasa”, cu aproximativ 55% din populatia orasului fiind expusa la un grad de poluare fonica peste cota de alerta, urmata de Varsovia si Paris, raporteaza EEA.

Citeste si:  Somnul de dupa-amiaza te protejeaza de boli cardiace

Dintre locuitorii marilor orase din Europa, 3,6 milioane trebuie sa faca fata unor zgomote ce depasesc 70 de decibeli.

Desi situate spre finele clasamentului realizat de EEA, principalele orase din Romania se confrunta si ele cu problema poluarii fonice. Cei mai multi locuitori expusi zgomotului produs de traficul aerian sunt cei din Bucuresti si Cluj-Napoca, in timp ce traficul feroviar afecteaza sanatatea locuitorilor din Constanta, Iasi, Bucuresti, Craiova, Brasov, Cluj-Napoca, Galati si Timisoara. Aceleasi orase au de suferit si de pe urma traficului rutier, peste 25% dintre locuitorii Bucurestiului, Constantei si Timisoarei fiind expusi pe timpul zilei la zgomote ce depasesc 65 decibeli.

Multe state membre ale Uniunii Europene – printre care si Franta, Portugalia, Belgia si Grecia – nu reusisera sa atinga standardele de siguranta privind poluarea fonica pana in luna decembrie 2007, data-limita impusa de EEA pentru implementarea masurilor de diminuare a impactului zgomotului asupra sanatatii populatiei.

Citeste si:  Fierberea unor legume reduce beneficiile acestora asupra sanatatii

„Pe langa faptul ca poluarea fonica perturba somnul, exista dovezi ca intensificarea zgomotului produs de mijloacele de transport afecteaza sistemul cardiovascular, sanatatea mentala si performantele scolare”, afirma Oscar Romero, purtator de cuvant al EEA.

Poluarea fonica este o chestiune care a beneficiat relativ tarziu de atentia autoritatilor europene si populatiei europene deopotriva, comparativ cu celelalte forme de populare. „Daca am compara nivelul de constientizare a efectelor daunatoare produse de calitatea precara a aerului cu ceea ce stim despre poluarea fonica, cred ca putem afirma ca ne aflam inca intr-o etapa incipienta”, completeaza oficialulul institutiei din Copenhaga, explicand ca si oamenii de stiinta s-au axat intr-o mica masura pe a evalua felul in care expunerea constanta la zgomot poate influenta sanatatea fizica si psihica, atat in randul scolarilor, cat si a angajatilor.

Citeste si:  Femeile se implica mai mult decat barbatii in actiuni caritabile

Poluarea fonica produsa de traficul aerian afecteaza o mare parte a populatiei din Olanda, Germania si, in special, din Marea Britanie, unde peste 800.000 de persoane sunt expuse unui nivel constant de zgomot ce variaza intre 55 si peste 75 decibeli.

Raportul realizat de EEA, in urma angajamentului asumat, in 2002, de cele 32 de tari membre ale EEA, furnizeaza, de asemenea, date cu privire la impactul pe care poluarea fonica o are asupra faunei salbatice din aceste regiuni europene.

Sursa: Agentia Europeana de Mediu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.