fbpx

Portia zilnica de sanatate a copiilor

O alimentatie optima pentru copii trebuie sa furnizeze o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare cu etapa de dezvoltare, recomanda Prof. Dr. Gabriela Radulian, cu prilejul Simpozionului Asociatiei Medicilor de Familie – Bucuresti pe tema „Sanatatea elevului – o abordare holistica”, avertizand ca alterarea statusului nutritional duce la deficiente severe, precum deficitul caloric, carenta de vitamina A, carenta de fier sau hipovitaminoza D.

In perioada copilariei, organismul este in crestere si tot atunci se formeaza obiceiurile alimentare ale viitorului adult. Pentru asigurarea unei alimentatii echilibrate este indicata distribuirea aportului de energie in trei mese principale, la care se pot asocia alte doua – trei gustari. Dintre acestea, micul dejun este cea mai importanta masa, fiind necesar sa acopere 20-30% din necesarul zilnic de energie.

Citeste si:  Lasa-l sa-si aleaga viitorul

Alimentatia echilibrata inseamna diversitatea factorilor nutritivi cu influente benefice asupra cresterii si dezvoltarii copiilor de varsta scolara. Cerealele si alimentele pe baza de cereale asigura organismului fibre, calciu, fier si vitamine din grupul B, in timp ce laptele si produsele lactate asigura calciul, proteinele si vitaminele A si D. Carnea si produsele de origine animala sunt bogate in proteine, fier si vitamine din grupul B, iar fructele si legumele proaspete asigura aportul necesar de vitamine si fibre.

Ratia de lipide trebuie sa reprezinte 20-30% din ratia calorica zilnica, in cazul copiilor si adolescentilor fiind necesar un aport lipidic de 1,5 – 2 g/kgc pe zi. Lipidele pot fi obtinute din unt, lapte integral, branza telemea, cascaval, carne grasa, peste si oua, precum si din uleiul de floarea-soarelui, soia, germeni de porumb, masline sau dovleac.

In ceea ce priveste consumul zilnic de glucide, Prof. Dr. Gabriela Radulian, specialist in cadrul Insitutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”, ne sfatuieste ca acestea sa constituie 55-56% din ratia calorica. Copiilor cu varste intre 1 si 18 ani trebuie sa li se asigure un necesar zilnic de 130 g, in timp ce pentru sugari cantitatea recomandata este de 60 g/zi, aceasta regasindu-se in mod normal in laptele matern.

Cerealele integrale, fructele, legumele si nucile au un continut bogat de fibre alimentare, putand asigura aportul recomandat de 25-35 g/zi. In cazul copiilor cu varste intre 1 si 13 ani, necesarul zilnic este mai scazut, variind intre 15 si 25 de grame.

Citeste si:  Cand sa-l duci la control

Laptele si branzeturile raman cea mai viabila sursa de calciu, asigurand 75% din necesarul zilnic. Ratia zilnica recomandata copiilor, variaza in functie de varsta, fiind de 500 mg/zi pentru copiii intre 1 si 5 ani, de 800 mg/zi pentru copiii pana in 8 ani si de 1.300 mg/zi pentru adolescenti.

Sursele alimentare de fier, de provenienta animala (ficatul, carnea rosie slaba, galbenusul de ou, pestele, organele) pot fi combinate in alimentatie cu cele vegetale, precum fasolea uscata, lintea, painea neagra, fructele uscate, nucile, alunele. Ratia zilnica pentru copii este de 8 – 16 mg, recomanda Prof. Dr. Gabriela Radulian, in prelegerea „Alimentatia copiilor de varsta scolara” sustinuta in cadrul Simpozionului.

Articol realizat de: biolog Rodica Popescu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.