fbpx

Posturile ramase vacante raman blocate

Please select a featured image for your post

O asistenta medicala de la Spitalul Bagdasar prezenta in sala a precizat ca in ultimii 3 ani, lipsa de personal s-a acutizat din doua motive: migratia fortelor de munca in strainatate si pensionarile. Se ridica astfel o intrebare: de ce posturile ramase in urma plecarilor si pensionarilor se blocheaza cand de fapt ele teoretic sunt bugetate pana la sfarsitul anului?

„Nu se mai fac angajari de oameni care sa vina pe posturile ramase vacante. Ni s-a spus ca la 7 oameni plecati, se angajeaza 1! Spitalul a cerut 50 de posturi de medici si asistenti medicali. Am primit 6 posturi: 4 la ATI si 2 la radiologie, sectiile unde erau cele mai mari gauri de personal”.

Citeste si:  Alaptarea bebelusului - extrem de importanta

In ceea ce priveste calcularea nesesarului de personal, criteriile actuale sunt departe de adevar, deorece pot exista 40 de paturi intr-o sectie, insa pacienti pot fi si 60. Asadar, singura solutie este ca normarea sa se faca intr-un spital dupa numarul de paturi si numarul de cazuri rezolvate. Normarea strict administrativa, adica dupa numarul de paturi, afecteaza calitatea din cauza supraaglomerarii de sarcini si presiunii timpului in care trebuie administrat un medicament sau altul, „consecinta acestei normari exclusiviste fiind mai multe cazuri de malpraxis”, este de parere Carmen Mazilu, presedinte OAMMR Filiala Bucuresti.

Citeste si:  Micutii incep scoala: cum sa-i mentinem sanatosi?

La randul sau, Prof. dr. Minca este de parere ca „sistemul a privit de multe ori gresit calcularea necesarului de personal”. Noile norme sunt legate de numarul de paturi si nu de nevoile pacientului. Necesarul de personal se poate calcula diferit, insa „suntem departe de a putea masura calitatea serviciilor oferite pacientilor. Degeaba am avea si resursele financiare, daca nu avem necesarul de personal pregatit”, declara prof. Minca.

Despre calitatea actului medical a discutat presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Marius Timofte. „Calitatea actului medical trebuie analizata din mai multe puncte de vedere. Ordinul a solicitat ca spitalele sa aiba standard si sa fie acreditate, iar cel mai important standard e cel legat de satisfacerea nevoilor pacientului. Acreditarea spitalelor inca se discuta. In ceea ce priveste lipsa de personal, Ministerul Sanatatii abordeaza aceasta problema din perspectiva strict administrativ, dar responsabilitatea tine si de fiecare spital de a-si face analize, evaluari in aceasta privinta”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.