Premiera nationala la Cluj – Pacientii cu poliartrita reumatoida si spondilita s-au intalnit cu medicii in cadrul primei conferinte ReumaPac

Please select a featured image for your post

Compania Houston NPA a organizat pentru Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART) primul eveniment ReumaPac in data de 24 martie, la Cluj. Partener principal al evenimentului a fost Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj, reprezentanta de lectori de exceptie. Coordonator stiintific al evenimentului a fost prof. dr. Simona Rednica, Sef Clinica de Reumatologie din cadrul Spitalului Judetean Cluj si a disciplinei Reumatologie din cadrul UMF Cluj.

Reunind peste 120 de participanti evenimentul s-a bucurat de un real succes, prin calitatea prezentarilor sustinute de lectori, prin formatul sau interdisciplinar si prin multitudinea informatiilor practice oferite celor prezenti in sala.

Citeste si:  Nu il exploata

De remarcat este faptul ca pe langa pacienti si apartinatori, la ReumaPac au participat si cadre medicale interesate sa afle cat mai multe despre cele doua afectiuni in focus: poliartrita reumatoida si spondilita.

Informatii vitale pe care pacientii le-au aflat in cadrul conferintei:

Desi este cea mai frecventa boala inflamatorie care afecteaza maduva spinarii, dureaza intre 8 si 11 ani ca spondilita sa fie diagnosticata din cauza unor motive importante: nu exista un criteriu unic pentru dignostic, putini medici care nu sunt reumatologici identifica spondilita, iar durerile de spate sunt foarte frecvente in randul populatiei
5% din cei care au dureri cronice de spate au de fapt spondilita. Doar dupa minim 5 ani se pot vedea si pe radiografii modificarile specifice si doar la aproximativ 36% din pacienti.
Barbatii tineri (20-30 ani) care au dureri de spate (in partea de jos a coloanei vertebrale) care se instaleaza treptat (in zile, saptamani), dureaza mai mult de trei luni si care se amelioreaza dupa ce fac miscare si nu se calmeaza la repaus ar trebui sa se adreseze cat mai repede unui medic.
Mediul specialist trebuie sa dea biletul de trimitere pentru investigatii, analize etc si ca pacientul nu trebuie trimis inapoi la medicul de familie pentru a obtine biletul de trimitere.
115 asigurati beneficiaza de tratament imunosupresor la nivelul CAS Cluj pentru Poliartrita reumatoida si 56 de asigurati beneficiaza de tratament imunosupresor pentru Spondilita Anchilozanta la nivelul CAS Cluj.

Citeste si:  Inscrieri finale pentru editia a II-a a expoMedika!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.