fbpx

Prevenirea infectarii cu HIV/SIDA: masuri simple, dar eficiente

Unul dintre cele mai importante lucruri legate de prevenirea infectiei cu HIV este ca nu putem sti niciodata cine este sau nu infectat cu HIV. Felul in care o persoana arata sau se simte nu are nicio relevanta pentru statusul sau HIV, deoarece infectia HIV poate fi total asimptomatica chiar si 10 ani din momentul infectarii. Trebuie insa sa constientizam ca prevenirea HIV depinde intotdeauna de noi, nu este o responsabilitate a celorlalti, iar masurile de prevenire, foarte eficiente, sunt simple.

Se recomanda folosirea corecta a prezervativului la fiecare contact sexual considerat riscant, altfel spus, orice contact sexual cu o persoana despre care nu stim, prin testare recenta si valabila, ca nu este infectata cu HIV. Alte masuri pentru prevenirea transmiterii HIV pe cale sexuala, complementare folosirii prezervativului, sunt abstinenta, fidelitatea si contactul fara penetrare.

Abstinenta se refera la abtinerea de la contacte sexuale neprotejate, intamplatoare, cu persoane necunoscute, eliminand astfel riscul de infectare cu HIV, sau cu alti microbi care produc boli venerice. Putem sa refuzam contactele sexuale intamplatoare intotdeauna, sau macar atunci cand nu avem prezervativ. Atunci cand avem o relatie de cuplu stabila, de lunga durata, in care partenerii nu intretin raporturi sexuale in afara cuplului, vorbim despre fidelitate. Putem avea un singur partener, cu care sa avem contacte sexuale neprotejate, atata timp cand ambii ne facem analizele pentru HIV, iar acestea arata ca suntem sanatosi. La inceperea unei noi relatii de cuplu, dat fiind ca fiecare dintre cei doi parteneri are propria istorie sexuala, se recomanda utilizarea prezervativului in primele luni ale relatiei, pana la aflarea rezultatelor testelor pentru bolile cu transmitere sexuala (HIV, hepatita B si C, sifilis, gonoree etc). Odata incalcata fidelitatea, se impune utilizarea prezervativului. Contactul fara penetrare consta in mangaieri, atingeri, saruturi, care se intampla fara penetrare. Contactul sexual oral, cu prezervativ, are cel mai redus risc de transmitere HIV pe cale sexuala.

Citeste si:  Fa-ti copilul sa citeasca mult

Instrumentarul medical sau cosmetic poate constitui, de asemenea, un pericol. Se recomanda sa solicitam de fiecare data, la cabinetul medical, cel stomatologic etc., utilizarea instrumentelor medicale de unica folosinta. In plus, daca avem orice dubiu, nu trebuie sa ne jenam sa intrebam daca instrumentarul medical / stomatologic / de manichiura / piercing etc. a fost sterilizat corect si complet. Atentie: radiatiile ultraviolete si ionizante nu inactiveaza HIV (aparatele utilizate in unele saloane de manichiura, cu ultraviolete, nu asigura sterilizarea corecta)!

Daca s-a produs un accident si ne aflam in postura de a acorda primul ajutor, primul gest trebuie sa fie de de auto-protectie, respectiv punerea manusilor de cauciuc (din trusa de prim ajutor). In cazul asistarii unui ranit sunt de preferat manusile sterile, in timp ce pentru curatarea si dezinfectarea unei suprafete patate cu sange este preferabila utilizarea manusilor de menaj (care sunt mai groase si mai rezistente). Nu este permisa utilizarea aceleiasi perechi de manusi atunci cand trebuie pansate mai multe persoane. De asemenea, daca exista riscul improscarii cu sange in ochi, trebuie sa folosim ochelari sau masti de protectie. Este indicata evitarea contactului direct gura la gura, din cauza posibilitatii contaminarii prin sangerare bucala. Trebuie utilizata o piesa speciala din trusa de prim ajutor sau un inlocuitor.

Citeste si:  Recomandari privind vaccinarea in pediatrie pentru medici si pacienti

Pentru prevenirea transmiterii HIV de la mama la copil exista mai multe mijloace, prima masura fiind consilierea si testarea HIV a femeilor gravide, de preferat cat mai devreme in cursul sarcinii; daca testarea nu a putut fi efectuata mai de timpuriu, ea este importanta fie si doar cu cateva ore inainte de nastere, prin efectuarea testului rapid in maternitate, stiut fiind ca riscul cel mai mare de transmitere a HIV de la mama la fat este la nastere si ca majoritatea masurilor de prevenire a transmiterii se iau in timpul nasterii si imediat dupa nastere.

Citeste si:  Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticata inainte de aparitia primelor simptome

In cazul gravidei cu infectie HIV, consilierea este foarte importanta, deoarece primeste informatii care ii ofera posibilitatea de a decide daca momentul sarcinii este potrivit pentru ea si pentru sanatatea viitorului copil. In cazul gravidei cu infectie HIV care decide sa pastreze sarcina, se impune monitorizarea medicala si respectarea masurilor de prevenire recomandate de echipa medicala:

administrarea de medicamente antiretrovirale gravidei, in timpul sarcinii;
nasterea prin operatie cezariana, atunci cand este cazul;
administrarea de medicamente antiretrovirale nou-nascutului;
inlocuirea alaptarii cu alimentatia strict artificiala a copilului.

Important de cunoscut sunt si modurile si interactiunile prin care virusul HIV nu se transmite. Contactele sociale obisnuite (strangere de mana, imbratisare, sarut social), utilizarea in comun a veselei, telefonului, jucariilor, toaletei ori a bazinelor de inot, tusea si stranutul sau respirarea aerului din aceeasi incapere, nu reprezinta situatii de risc. In plus, virusul HIV nu se transmite prin apa sau alimente.

Sursa: „Initiere in tematica HIV/SIDA” – manualul jurnalistului. Ghid realizat de dr. Mioara Predescu, Centrul Roman HIV/SIDA, si Istvan Haller, Consiliul National pentru Prevenirea si Combaterea Discriminarii, sub coordonarea Iuliei Vaculisteanu . Drepturile asupra ghidului apartin Asociatiei Romane pentru Promovarea Sanatatii. Adaptare de biolog Rodica Popescu.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.