Preventia – principala arma impotriva bolilor metabolice si cardiovasculare

Starea de sanatate a populatiei este determinata de accesul la sanatate, pe de o parte, si de accesul la servicii de sanatate, pe de alta parte. Accesul la sanatate depinde intr-o mare masura de factori externi sistemului de sanatate: factori genetici, factori de mediu, factori de dezvoltare economica, factori socio-culturali.

Accesul la ingrijiri de sanatate este influentat aproape in totalitate de organizarea sistemului sanitar. Accesibilitatea la servicii de ingrijire medicala este determinata de convergenta dintre oferta si cererea de astfel de servicii, sau, altfel spus, disponibilitatea reala a facilitatilor de ingrijiri comparativ cu cererea bazata pe nevoia reala pentru sanatate.

Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima, aceasta avand rol atat in prevenirea, cat si in ameliorarea lor. Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si posibilitatile de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon).

Citeste si:  Exercitii de slabit: Sari coarda!

In acest sens, Finmedia, impreuna cu Asociatia Medicala Romana, are onoarea sa va invite la conferinta cu tema „Preliminariile programului national de preventie a patologiei metabolice si cardiovasculare”, care va avea loc in data de 03 decembrie 2009, la Hotel Crowne Plaza, Bucuresti.

Prin acest eveniment dorim sa incepem o campanie de informare si educare, atragand in proiectul nostru atat autoritatile cu competente in domeniu, cat si nume mari ale medicinei romanesti, cu scopul clar determinat de a contribui la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, in special in grupele de populatie vulnerabile, prin prevenirea si scaderea bolilor generate de alimente si alimentatie.

Citeste si:  Uleiul de masline este mai sanatos

Este recomandat ca la acest eveniment sa participe reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, ai Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,ai Administratiei Prezidentiale – Departamentul de Sanatate Publica, ai Comisiilor de Sanatate Publica din cele doua Camere ale Parlamentului, ai CNAS, ai Academiei Romane ai Colegiului Medicilor din Romania, ai organizatiilor profesionale si societatilor stiintifice implicate, directori ai Directiilor de Sanatate Publica, directori ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, precum si manageri ai spitalelor, cardiologi, endocrinologi, pediatri, nutritionisti, medici de familie.

Aceasta conferinta va fi acreditata cu puncte EMC si va beneficia de un punctaj maxim ce poate fi alocat unei astfel de manifestari.

Citeste si:  Gripa "viruseaza" sistemul de sanatate

Conferinta include patru sesiuni, reunind prelegeri sustinute de unii dintre cei mai reputati specialist romani in domeniile de sanatate acoperite. Iata doar cateva titluri (pentru programul complet al Conferintei, apasati aici)

Comportamentul alimentar si de miscare: poate fi el modificat? – Prof. Dr. Bradu Ioan Iamandescu, Spitalului Clinic Colentina, Bucuresti

Educatie pentru sanatate in sistemul de invatamant preuniversitar – Daniela CALUGARU, Inspector, Directia Monitorizarea si Modernizarea Retelei Scolare, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii

Programul de preventie cardiovasculara – Prof. Dan GAITA, Societatea Romana de Cardiologie – Coordonator National Preventie Boli Cardiovasculare

Abordarea multifactoriala a factorilor de risc cardiovascular – Prof. dr. Maria DOROBANTU, Sef departament cardiologie, Spitalul Floreasca Bucuresti

Ovarele polichistice si sindromul metabolic – Prof. Dr. Simona FICA, Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS

Articol furnizat de: Georgiana Pintilie, Finmedia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.