fbpx

Prima baita pentru un nou-nascut

Multi parinti tineri se tem de momentul primei baite. E si normal. Nu-i deloc floare la ureche sa imbaiezi un nou-nascut fragil, ud, alunecos si care se zbate. De aceea, cel mai indicat ar fi ca, la prima baita, parintii sa fie doar spectatori, lasand pe cineva mai experimentat sa faca toata treaba. Dar, din pacate, nu toate mamicile au langa ele un expert in nou nascuti si multe intra in panica. Cum il tin? Daca raceste? Daca il scap? Acestea sunt intrebarile care chinuie orice parinte ce se pregateste pentru prima baita.

In primul rand, ar trebui sa stii ca prima baita propriu-zisa, in cadita, se face abia dupa ce s-a vindecat cicatricea cordonului ombilical. Inainte de asta, se face doar o baie cu buretele. Oricum, in aceasta perioada nu are mare nevoie de o baita ca la carte, caci nou-nascutii nu transpira si nu se murdaresc. Daca ii speli sezutul atunci cand schimbi scutecul, ar trebui sa fie de ajuns.
Partea mai dificila vine atunci cand buricul este complet vindecat si bebelusul are nevoie de o baita in toata regula.

Citeste si:  Increderea de sine scazuta poate duce la obezitate

Cumpara o cadita speciala pentru el. Unii parintii aleg sa spele copilasii in cada sau in chiuveta, dar acestea nu sunt variante foarte sigure si igienice. Alege cu grija momentul primei baite, asa incat sa nu fii singura cu bebelusul. Daca tatal lui nu poate fi acolo, cheama o prietena. Iti va fi greu sa te descurci singura din prima.

Alege camera in care va avea loc „operatiunea”. Trebuie sa fie o camera bine incalzita, pentru ca nou-nascutii inca nu isi pot regla temperatura corpului. Intre 24 si 27 de grade este perfect. Acum, ca ai gasit camera potrivita, cauta si un loc unde sa asezi cadita. Este posibil ca, din cauza miscarilor bebelusului, aceasta sa alunece, deci asaz-o intr-un loc sigur, pe o suprafata potrivita, eventual pune o patura sub baita. Asteapta-te la multi stropi, caci bebelusul tau in mod sigur va avea ceva de zis in legatura cu apa si frigul. Cadita se asaza pe un obiect de mobilier de inaltime potrivita asa incat sa te poti apleca si sa stai intr-o pozitie confortabila.

Inainte sa treci la treaba, pregateste-ti tot ce ai putea avea nevoie: prosoape, scutece, sapun, ulei, tampoane sterile, haine curate, si tot ce mai folosesti atunci cand schimbi scutecul. In caz ca uiti ceva, va trebui sa te opresti in mijlocul baii si sa mergi cu bebelusul ud intr-o alta camera, probabil mai rece.

Citeste si:  Ce aude bebe din burtica

Apa pe care o folosesti trebuie sa fie fiarta si racita. O temperatura de 32 de grade Celsius este potrivita, in niciun caz nu trebuie sa urce la mai mult de 36 de grade, pentru ca pielea bebelusului este foarte sensibila si se arde repede. Daca nu ai un termometru, poti incerca apa cu incheietura mainii sau cu cotul. Adancimea apei nu trebuie sa depaseasca cinci – opt centimetri; nou nascutii se pot ineca chiar si intr-o cadita.

Acum e momentul ca bebe sa faca cunostinta cu apa. Cu o mana sustine-i corpul: capul trebuie sa i-l sprijini cu palma, iar ceafa si spatele, pe antebrat. Cu cealalta mana il uzi, il speli, apoi il limpezesti usor. Nu folosi decat sapunuri si sampoane speciale pentru bebelusi. Celelalte i-ar putea irita pielea fragila. De obicei, se incepe spalarea cu zonele cele mai curate. Deci ii vei curata mai intai fata, stergandu-i-o usor cu un tampon de vata sterila ud (fara sapun!). Vei continua cu urechile, folosind aceleasi tampoane sterile, apoi incepi sa folosesti sapunul pentru restul corpului. Abia la sfarsit se spala capul, pentru ca bebelusul sa nu stea foarte mult cu capsorul ud.

Citeste si:  OMS si FAO ofera sprijin pentru dezvoltarea stiintifica in domeniul alimentatiei si nutritiei

Cand baita e gata, inveleste copilasul intr-un prosop curat si uscat si incearca sa-i usuci pielea prin tamponare. Poti sa-i dai si cu un ulei hidratant, special pentru bebelusi, dar ai grija ca si acesta sa fie caldut.

Nu lasa niciodata nou-nascutul singur in cadita. Nici macar pentru cateva secunde. Doar de atat e nevoie ca sa se intample un accident. Ca sa faci momentul baii mai relaxant, foloseste jucarii care sa-i distraga atentia. Cei mai multi copilasi plang si se zbat in timpul baii, iar problema nu este apa, doar au petrecut noua luni „inotand”, ci frigul si goliciunea care ii sperie. Cu timpul insa lucrurile se vor imbunatati si bebelusul tau nu va mai vrea sa iasa in apa.

3 Comentarii
  1. e o placere sa faci baie unui bebelus;eu am fost intr adevar ajutata primele dati, dar acum ma descurc singura; acum baia e o joaca pentru noi;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.