fbpx

Primii dintisori

Cresterea dintisorilor este un moment important in dezvoltarea copilului tau. Si probabil ca nu vei uita niciodata primul sau zambet „cu toti dintii”. Daca unii copii trec usor prin aceasta perioada si nici nu-ti dai seama cum a aparut dintisorul ala acolo, pentru altii e o experienta dificila, insotita de dureri, disconfort, plansete si nopti nedormite. Nu poti sti niciodata cum se va intampla, cand va aparea primul dinte, cat va dura si cat de dureros va fi. Tot ce poti face este sa fii langa bebelusul tau si sa-i usurezi suferinta daca este cazul.

Desi primul dintisor poate aparea chiar si la trei luni sau la un an, de obicei se intampla in a sasea sau a saptea luna de viata, cand apar incisivii din fata, primii find cei de jos. Intre sapte si noua luni, vor mai aparea inca doi incisivi, iar intre 10 si 14 luni ar trebui sa-si faca aparitia si prima pereche de maselute. Caninii apar abia intre 15 si 18 luni, iar in cursul celui de-al treilea an de viata bebelusul va avea inca o pereche de molari. Deci in jurul varstei de trei ani, va fi posesorul unui set complet de dinti de lapte, care se vor pastra pana la sase ani, moment in care vor pica, fiind impinsi de dintii definitivi.

Citeste si:  Sase afirmatii despre cistita

Unii parinti isi pot da seama ca urmeaza sa apara primii dintisori atunci cand observa mici umflaturi pe gingia bebelusului. Insa la multi copii nu exista aceste semne. Simptomele variaza mult de la copil la copil, de aceea nici parintii, nici medicii nu pot stabili un set de simptome general valabile. Cel mai adesea apare salivarea excesiva, iritabilitatea, tusea, iritatiile barbiei din cauza salivei, tendinta de a musca sau roade. Inca exista controverse privind diareea, febra, durerile de urechi si simptomele asemanatoare gripei. In timp ce unii medici sustin ca toate acestea nu sunt legate de cresterea dintilor, altii considera ca e normal sa apara. Totusi, orice schimbare aparuta in comportamentul bebelususlui tau ar trebui sa fie un semnal de alarma si, chiar daca te astepti sa vezi primii dinti, este indicat sa mergi la pediatru pentru a exclude alte probleme mai grave.

Citeste si:  Efectele dietelor asupra pielii noastre

Daca intr-adevar este vorba de dintisori, pregateste-te pentru o perioada usor dificila in care va trebui sa ai mai multa grija de bebelusul tau. Inainte de a-i da medicamente impotriva durerii, poti incerca sa-i masezi usor gingia cu un deget curat sau cu un pansament steril, umezit, sa-i oferi o jucarie speciala, din cauciuc pe care sa o muste si sa o roada. Presiunea asupra gingiilor poate calma durerea; ai grija ca orice lucru care va ajunge in gurita sa fie perfect curat. Apa sau alimentele reci sunt, de asemenea, indicate pentru a calma durerile. Ofera-i un biberon cu apa rece sau pune jucaria la frigider inainte de a i-o da, avand totusi grija sa fie doar racita, si nu inghetata, caci temperaturile foarte mici pot provoca si mai multa durere. Din cauza salivarii excesive este posibil ca pielea de pe barbie si din jurul guritei sa devina usor iritata.

Pentru a preveni aceasta problema, tine la indemana o carpa curata cu care sa stergi mereu saliva. Daca durerea nu poate fi calmata astfel, si mai ales daca bebelusul nu poate sa doarma din cauza ei, va trebui sa recurgi la un medicament cu efect calmant, recomandat de doctor, care iti va explica si care sunt dozele potrivite. Multi medici nu recomanda medicamentele care se aplica local, pentru ca excesul de saliva va spala gingia, inainte ca solutia sa-si faca efectul si, in plus, medicamentul va amorti gatul copilului facandu-l sa se inece cu saliva.

Problemele cele mai mari le pun primii dintisori aparuti si molarii care sunt mai mari. Pe masura ce se obisnuieste cu noile senzatii, suferinta bebelusului va scadea. Oricat ar dura si oricat de grea va fi aceasta perioada, nu uita ca ea este trecatoare si este o faza importanta in dezvoltarea bebelusului tau. Fii inventiva si incearca noi si noi metode de a-l calma pana cand o vei descoperi pe cea potrivita.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.