Primul Forum National al Asociatiilor de Pacienti

Please select a featured image for your post

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (C.O.P.A.C.), singura organizatie nationala ce reuneste 5 federatii ale asociatiilor de pacienti si 3 asociatii nationale de pacienti, a hotarat in cadrul Adunarii Generale din data de 27/28.10.2009 organizarea in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania (C.M.R.) a „Forumului National al Asociatiilor de Pacienti”, un eveniment-premiera pentru Romania.

Forumul va reuni peste 400 de membri ai federatiilor si asociatiilor de pacienti afiliate sau neafliate COPAC si se va bucura de participarea reprezentantilor Forumului European al Pacientilor si a altor asociatii europene si internationale de pacienti. Ca si desfasurare a evenimentului, in zilele de 5 si 6 martie dimineata vor avea loc prezentari „in plen”, pe teme de interes pentru orice pacient din Romania, iar dupa-amiaza se vor organiza workshop-uri pe diverse patologii.

Citeste si:  Linisteste-ti micutul

Scopul principal al Forumului este de a-i aduce impreuna pe membrii asociatiilor de pacienti pentru a purta un dialog intr-un cadru adecvat si a pune bazele unui schimb real de experienta intre asociatii. Forumul isi propune sa informeze autoritatile, personalul medico-sanitar si intreaga societate despre activitatea asociatiilor de pacienti si sa sublinieze importanta existentei unor astfel de organisme care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor in sistemul romanesc de Sanatate.

In cadrul Forumului se va aborda si problematica implicarii pacientilor in proiecte si initiative dedicate sau relationate cu domeniul sanatatii, dar si in politici de sanatate la nivel national si regional cu sustinerea Colegiului Medicilor din Romania. Implicarea pacientului se refera la participarea activa a acestuia in procesul de decizie, luandu-se in considerare experienta lor relevanta ca pacienti.
C.O.P.A.C. spera ca in urma acestui eveniment, Asociatiile de pacienti sa fie recunoscute ca find o parte importanta a sistemului de sanatate.

Citeste si:  Importanta grasimilor esentiale si raportul optim Omega 6/Omega 3

Cezar Irimia (presedinte C.O.P.A.C.) – „Am decis organizarea acestui Forum pentru a gasi impreuna solutiile implementarii unui sistem public de sanatate centrat pe pacient, asa cum se intampla in toate tarile civilizate, pentru a avea un dialog real si constructiv cu decidentii din sanatate, pentru a ne exprima direct votul si pentru a obtine o finantare corecta si transparenta a sistemului. Asa cum este normal si firesc, initiativa de a organiza primul eveniment care reuneste majoritatea asociatiilor de pacienti din Romania apartine Coalitiei Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice al carui slogan este „Nimic pentru noi, fara noi”.

Citeste si:  Efectele nocive ale medicamentelor antidepresive

In luna aprilie 2010 se va lansa pe piata in premiera „Ghidul Pacientului” o publicatie premium anuala destinata publicului larg, care va contine informatie medicala, zona practica si legislativa, precum si alte date importante pentru pacienti, precum: prezentarea asociatiilor de pacienti, programele nationale de tratament, informatii despre „circuitul pacientului” in sistemul de sanatate, interviuri cu medici si lideri de opinie si multe alte resurse pretioase atat pentru pacienti, cat si pentru publicul larg. „Ghidul Pacientului” va fi distribuit national, cu un tiraj de aproximativ 100.000 exemplare. Aceasta publicatie este un produs al companiei Houston NPA.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.