Program psihoeducational pentru fericire

Fericirea s-a numarat printre principalele subiecte discutate la Congresul Mondial de Medicina Psihosomatica, desfasurat la Torino (Italia), in perioada  23 – 26 septembrie. Dintre vorbitori, Robert Cloninger, profesor de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, a ilustrat date referitoare la legatura dintre personalitatea moastenita si fericire, precum si maniera in care aceste trasaturi pot fi supuse modificarilor in timpul vietii.

Psihiatria a esuat in a creste nivelul de fericire si buna-stare al populatiei globale, este de parere specialistul, in ciuda cheltuielilor exorbitante cu medicamentele psihotrope si manualele de psihoterapie. Acest lucru se datoreaza in principal axarii excesive pe aspectele stigmatizante ale bolilor psihice si neglijarii metodelor practice de a promova  sentimentele pozitive, dezvoltarea caracterului, nivelul de satisfactie si spiritualitatea.

Citeste si:  Dureri constante de cap si oboseala

Prof. Robert Cloninger propune o abordare simpla si pragmatica asupra starii de fericire, prin integrarea metodelor bilogice, psihologice, sociale si spirituale in vederea garantarii sanatatii mentale. Statisticile prezentate in cadrul Congresului vin sa arate ca oamenii pot fi ajutati sa-si dezvolte caracterul si sa-si gaseasca fericirea prin implementarea alternativa a metodelor clinice. Oamenii pot invata sa prospere si sa fie mai auto-focusati daca devin mai calmi, isi accepta limitarile si renunta la temeri si conflicte. Oamenii pot fi, de asemenea, mai cooperanti daca dau dovada de mai multa intelegere si grija pentru nevoile celorlalti. In plus, oamenii isi pot descoperi unicitatea daca devin constienti de acele perspective care duc la convingeri si presupuneri despre viata cu potential negativ, adica cele care ii determina sa aiba sentimente negative si sa-si limiteze trairile pozitive.

Citeste si:  Forma corpului influenteaza riscul de boli vasculare

Aceste trasaturi de personalitate, auto-focusarea, cooperarea si unicitatea, sunt esentiale pentru dobandirea fericirii, este de parere  Prof. Robert Cloninger, si pot fi evaluate prin aplicarea unui inventar al trasaturilor temperamentale. Specialistul a pus bazele unui program psihoeducational denumit “Viata fericita: calatorii catre o stare de bine”. Programul se adreseaza oricui isi doreste sa aiba o viata mai implinita prin intermediul propriei persoane si/sau a terapiei profesionale, axandu-se pe o interventie universala multistadiala.
La eveniment au participat si specialistii romani Ioana Elena Cioca, Dan Lucian Dumitrascu, Cristina Hotoleanu, Ioan Bradu Iamandescu, Laura Irina Poanta si Mihaela-Luminita Staicu.

Citeste si:  Descopera secretele de slabit ale supermodelului german Heidi Klum

Sursa: http://www.wustl.edu/ si http://www.icpm2009.com

 


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.