fbpx

Programe de perfectionare in noile tehnologii din domeniul pneumologiei

Please select a featured image for your post

Societatea Romana de Pneumologie, impreuna cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” si SIVECO Romania SA, in calitate de parteneri, anunta lansarea activitatii 2 in cadrul proiectului strategic „Calitate in serviciile medicale de pneumologie prin formare profesionala continua si flexibilitate organizationala”: Programe de perfectionare in noile tehnologii din domeniul pneumologiei, inclusiv tehnologia informatiei si a comunicatiilor (TIC).

Proiectul, o premiera pentru pneumologia romaneasca, a demarat la data de 01 Iulie 2010, avand o perioada de implementare de 36 de luni (1 iulie 2010 – 30 iunie 2013) si o valoare totala de 5.894.127 lei, din care 5.772.893 lei finantare nerambursabila.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de adaptabilitate si de competenta in activitate pentru grupul tinta (personal si manageri din domeniul sanatatii), prin identificarea si promovarea unor modele manageriale, eficiente, in contextul descentralizarii si prin sporirea capacitatii de intelegere si operare cu noile tehnologii utilizate in domeniul pneumologiei.

„In lunile 13-30 ale proiectului vor fi implementate programele de perfectionare in noile tehnologii din domeniul pneumologiei, inclusiv TIC. In urma acestor programe, medicii vor acumula cunostinte si vor dezvolta abilitati care sa le imbunatateasca performantele individuale, vor intra in contact cu cele mai noi tehnologii si vor invata forme flexibile de organizare a muncii”, declara Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si totodata managerul acestui proiect. „Suntem, inca, o disciplina relativ tanara si care se confrunta permanent cu provocarile generate atat de prejudecatile trecutului, inca prea aproape pentru a fi inofensiv, cat si de cele create prin asaltul permanent al viitorului, pentru ca trebuie sa tinem pasul cu tot ce inseamna progres in pneumologie, fie ca ne referim la metode diagnostice, de investigatii sau terapie”, continua Prof. Dr. Mihaltan.

Cursurile de perfectionare vor cuprinde teme legate de noile tehnologii utilizate in investigarea bolilor obstructive cronice, bronhologie diagnostica si interventionala, explorari functionale moderne in patologia respiratorie, noutati in diagnosticul tabagismului cronic folosind tehnici imagistice moderne, diagnosticul si terapia insuficientei respiratorii prin utilizare de noi tehnologii, tratamentele moderne aplicate in sindromul de apnee in somn, aparatura moderna utilizabila pentru investigatii si diagnostic in hipertensiunea pulmonara sau utilizarea noii aparaturi in ventilatia noninvaziva.

Citeste si:  Nanosferele - tehnologie revolutionara in tratarea leziunilor maduvei spinale

Pentru managerii de institute, spitale sau sectii de pneumologie, proiectul propune un program de formare profesionala in management sanitar, cu accent pe nevoile unui sistem managerial descentralizat, avand ca teme principale: notiuni standard si aplicativitate in contextul descentralizarii, strategii de management sanitar in sisteme descentralizate, calitate in managementul sanitar.

Prin acest program, 800 medici pneumologi sau a caror activitate implica necesitatea cunostintelor aprofundate de pneumologie (medici internisti, pediatri, medici de familie, chirurgi, oncologi etc) si 50 de manageri de institute, spitale, sectii de pneumologie vor participa gratuit la programe de formare profesionala inovatoare, prin instrumente de tip e-learning, in scopul cresterii calitatii si productivitatii muncii si atingerii unor standarde europene. „Ne dorim sa facilitam accesul la aceste cursuri aprofundate de formare profesionala tuturor medicilor care se confrunta sau se vor confrunta in viitor cu afectiunile respiratorii cronice, din pacate, cu prevalenta, mortalitate, morbiditate si costuri pentru individ si sistem, tot mai mari. In acest scop, mentionam ca programul se adreseaza, nu doar medicilor specialisti, dar si medicilor rezidenti in pneumologie sau medicina interna”, precizeaza Prof. Dr. Mihaltan.

Citeste si:  Weekendul acesta aveti "Targ pentru o viata sanatoasa"!

Programul prevede organizarea de cursuri on-line, avand la baza studiul individual, urmate de cursuri interactive, finalizate cu certificare nationala si acreditate de Colegiul Medicilor, in cadrul programului de educatie medicala continua, necesar reinnoirii dreptului de libera practica al profesionistilor din sanatate din Romania. „30% din aceste puncte necesare sunt obtinute doar in urma participarii la astfel de cursuri de formare profesionala. Este inca un avantaj de care participantii la acest program vor beneficia. De asemenea, in cadrul sesiunilor de curs interactive, ale caror costuri mentionam ca sunt acoperite integral din bugetul proiectului, participantii vor beneficia de prezenta unora dintre cei mai reputati specialisti romani, cu expertiza recunoscuta pe tematica propusa”.

Componenta de formare manageriala se desfasoara in mod similar, managerii participanti avand la dispozitie acelasi instrument modern de studiu individual, portalul de e-learning, urmat de o sesiune de cursuri interactive, prin care isi vor aprofunda cunostintele si vor primi certificarea nationala.

Mai multe informatii puteti afla accesand site-ul www.epneumologi.ro. Aici, persoanele interesate vor gasi si formularul de inscriere si toate informatiile necesare pentru validarea inscrierii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.