fbpx

Programul „Zambet pentru Viitor” al Danone Romania – parteneriat public-privat pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul cancerului infantil

Please select a featured image for your post

In anul 2010, sansele de vindecare ale copiilor care s-au imbolnavit de cancer au fost mai mari decat in 2006 , datorita numarului mai mare de cazuri diagnosticate in stadii incipiente. Ponderea cazurilor de cancer la copil, diagnosticate in stadiile de inceput I-II a crescut cu 20 % (2010 vs 2006 – Institutul Oncologic Cluj). Acesta este una dintre realitatile care s-au schimbat in cei 4 ani de cand Danone Romania a lansat programul „Zambet pentru Viitor”, prin care si-a propus sa imbunatateasca sansele de supravietuire ale copiilor bolnavi de cancer, calitatea vietii micutilor pacienti, precum si depistarea in stadii incipiente a bolii.

Mesajul pe care programul „Zambet pentru Viitor” il transmite este acela ca depistat la timp, cancerul la copil este vindecabil. De aceea, trebuie depuse toate eforturile pentru informarea cat mai completa, nu doar a cadrelor medicale ci si a parintilor, de a tine seama de orice schimbare persistenta si aparent inexplicabila in starea de sanatate a copiilor. In acest sens, programul a dezvoltat o platforma de comunicare extinsa, folosind atat site-ul propriu www.zambetpentruviitor.ro cat si pagina de Facebook a programului.

Citeste si:  O forma fizica buna scade riscul dezvoltarii atacului cerebral

„Pentru Danone, responsabilitatea sociala este foarte importanta, iar copiii se afla in centrul proiectelor noastre. Inca de la initierea programului, in 2007, intentia noastra a fost aceea de a sustine, pe termen lung, dezvoltarea unui model de buna practica privind cancerul infantil, in stransa colaborare cu specialisti in oncologie si sanatate publica. Implementarea unui astfel de model la nivelul sistemului de sanatate ar avea un impact major asupra situatiei copiilor bolnavi de cancer din Romania si ne bucuram sa vedem ca eforturile noastre dau roade”, a declarat Dr. Bogdan Ioachim, Director Comunicare, Nutritie si Stiinta DANONE.

In Europa, circa 85% dintre copiii care se imbolnavesc de cancer se vor vindeca. Desi tehnologia medicala existenta in centrele specializate din tara noastra ar putea oferi rezultate similare pentru majoritatea cazurilor, copii cu cancer din Romania au in medie cu 25% mai putine sanse de supravietuire (date prezentate in comunicari ale Institutelor Oncologice).

Cauzele identificate de specialisti sunt urmatoarele: cazurile ajung in stadii avansate la specialistii oncopediatri din cauza adresarii, recunoasterii si trimiterii cu intarziere a suspiciunilor din serviciile medicale de prim contact; chiar si atunci cand cazul suspect este trimis la timp, circuitul pacientilor prin sistemul sanitar si accesul la resursele adecvate de diagnostic si tratament sunt viciate din lipsa unei politici de sanatate privind cancerul la copil; nu de putine ori, din cauza carentelor de informare si comunicare si a lipsei suportului psihosocial familiile amana, resping sau nu respecta tratamentul de specialiatate, sperand in remedii miraculoase.

Citeste si:  Incepe TMA 2012: Festivalul de Spiritualitate, Medicina Alternativa si Terapii Complementare

Noua campanie de comunicare menita sa informeze si sa educe publicul larg are un mesaj puternic si optimist: Diagnosticat la timp, cancerul la copil se poate vindeca! si foloseste elemente grafice optimiste, crampeie din desene ale copilariei si din povestile in care Binele invinge Raul. „Povestea continua” este mesajul expozitiei foto realizata de artistul fotograf Alex Galmeanu care surprinde optimismul si puterea cu care copiii de pe sectiile de oncopediatrie lupta cu boala si felul in care veselia si inocenta copilariei invadeaza saloanele spitalelor.

In realizarea campaniei s-au implicat cu tot sufletul membrii Asociatiei Little People si ai clubului Temerarii, iar eroina filmuletului de promovare este Rodica – unul dintre tinerii care au reusit in lupta cu cancerul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.