Programul de kinetoterapie pentru gravide

Exercitiul fizic se va adapta varstei gravidei, varstei gestationale, evolutiei sarcinii, capacitatii de efort a gravidei (gradul de antrenament). In sarcina, in mod normal, programul de exercitii este structurat pe trimestre. In lauzie, programul va fi reluat incepand din ziua a doua.

Pozitiile de lucru vor fi comode, relaxante, cu o baza mare de sustinere si cu coborarea treptata a centrului principal de greutate (la intersectia celor 3 planuri care trec deasupra lui S2), pe masura ce varsta sarcinii creste.

In primele trei luni se pot utiliza toate pozitiile fundamentale si derivate, dar in urmatoarele luni se va renunta la pozitia atarnat (existand risc de avort spontan prin cresterea presiunii intraabdominale).

Citeste si:  Fracturile reduc calitatea vietii la femeile aflate la menopauza

De asemenea, se va renunta la pozitia asezat si se va utiliza derivata asezat-rezemat; este o pozitie cu baza mare de sustinere; fixeaza coloana lombara, dar creste presiunea abdominala putand rezulta fenomene de insuficienta respiratorie. In asezat, centrul de greutate este jos si se proiecteaza anterior, contrabalansand deplasarea anterioara datorata uterului gravid.

Citeste si:  Comisia Europeana a aprobat Brilique* - ticagre comprimate filmate

In ultimele luni de sarcina se vor utiliza mai ales pozitiile:

decubit: cel dorsal se foloseste cu prudenta incepand cu saptamana 20 din cauza compresiei uterului pe venele cave ceea ce duce la scaderea circulatiei de intoarcere, hipotensiune arteriala, perturbarea circulatiei fetale, deci se prefera decubitul lateral;
pe genunchi: mai ales sub forma derivatei – patrupedie (pozitie de electie pentru tonifierea transversului);
asezat rezemat;
stand: mai ales pentru exercitiile de mers.

Citeste si:  Esti sigura ca stii totul despre constipatie?

Ca forme de practicare distingem intre individual si in grup, aceste din urma ajutand gravida sa cunoasca schimbarile posturii corporale, sa le accepte si sa le considere normale; nu trebuie sa se compare cu alte gravide sau cu ele insele in sarcini anterioare.

Durata unui program de exercitii este de 45-50 de minute si ritmicitatea este de 3 ori pe saptamana si o data pe saptamana inot.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Director Centru Refacere – Recuperare

www.betakinetocenter.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.