fbpx

Protectia exagerata manifestata de parinti, cauza tulburarilor psihice ale copiilor

Un nou studiu avertizeaza asupra protectiei parentale excesive care poate fi corelata incetinirii mentale la copiii ai caror parinti adopta un comportament de protectie exagerata in relatia cu acestia. Conform studiului, coordonat de Kosuke Narita de la Universitatea Gunma, Japonia, copiii ai caror parinti sunt fie prea protectivi, fie neglijenti cu ei, devin predispusi la tulburarile de natura psihica.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au scanat creierul a 50 de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 25 ani, pe care i-au rugat sa completeze un chestionar despre relatia lor cu parintii pana la implinirea varstei de 16 ani.

Citeste si:  Care este rolul acidului lactic in sanatatea zonei intime?

In cadrul interviului, cercetatorii au folosit ca instrument un chestionar de „atasare parentala”. Printre cerintele acestuia se numara notarea de catre intervievati a unor afirmatii corelate comportamentului parintilor, cum ar fi „Nu vroia/vroiau sa cresc”, „Incerca/incercau sa controleze tot ceea ce faceam”, „Incerca/incercau sa ma faca sa ma simt dependent/a de ea/el”.

Citeste si:  Invatati sa fiti un bun parinte

Dupa analizarea datelor obtinute, s-a descoperit ca participantii ai caror parinti au manifestat un comportament ultra-protectiv fata de ei in copilarie si adolescenta aveau mai putina materie cenusie intr-o anumita zona a cortexului prefrontal, fata de aceia dintre ei care au declarat ca au avut o relatie sanatoasa cu parintii lor.

Aceleasi rezultate au fost sesizate si in cazul voluntarilor care au fost neglijati in intervalul 0-16 ani de partea masculina a cuplului parental, in pofida faptului ca au beneficiat de o relatie satisfacatoare cu mamele.

Aceasta zona a cortexului prefrontal se dezvolta in copilarie, iar anomaliile sesizate la nivelul zonei mentionate sunt prezente in cazul indivizilor suferinzi de afectiuni precum schizofrenie si alte boli mentale.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.