Psihanaliza legaturii: gelozia si excluderea in cuplu si familie

A fi exclus a fi gelos sunt doua stari similare. Gelosul resimte excluderea iar exclusul este gelos. A lucra cu gelozia presupune a lucra cu excluderea. Ea, este exclusa din viata sotului sau care este foarte preocupat de serviciu. El este exclus din viata sotiei sale care este foarte preocupata de noul nascut. In ambele situatii pare sa fie vorba despre excludere. Sotia nu are ce cauta la serviciul sotului, iar sotul nu are ce cauta in ingrijirea copilului nou-nascut.

Aceasta stare de excludere echivaleaza cu starea de gelozie. Daca inlocuim pe noul – nascut cu cineva si serviciul cu cineva, obtinem o reteta clasica a geloziei ceea ce face ca situatiile sa fie identice in plan psihologic. Daca luam ca punct de referinta realitatea, putem presupune ca serviciul este al lui, iar ea are un rol secundar fata de serviciu iar ingrijirea noului nascut, in primele luni este mai mult apanajul mamei.

In cele mai multe situatii, sotia nu se simte exclusa prin faptul ca el este la serviciu. Pentru a intelege excluderea mai este nevoie de ceva. De o anumita dorinta a ei de a fi la serviciu cu el. In absenta acestei dorinte, starea de excludere nu exista. Nu poti sa fii exclus dintr-un loc in care nu iti doresti sa fii. Si atunci orice psihoterapie a excluderii, poate pleca in analiza acestei dorinte de a fi acolo unde, in mod obisnuit, nu este.

Citeste si:  Presbiopia

Cand mai apare aceasta situatie de excludere? Momentul clasic al acestei excluderi este in relatia dintre cuplu si familie. Orice familie are un cuplu fondator. Acest cuplu fondator este format in cadrul familiei de cei doi soti care decid sa intemeieze o familie. Pentru aceasta exista un spatiu al lor pe care il definesc ca organizator al familiei – este garsonierea, apartamentul, camera in care ei locuiesc, mananca, fac dragoste, discuta, pe care il amenajeaza si il organizeaza functie de cum sunt ei. In momentul aparitiei copilului, apare o problema – cea a definirii spatiului pentru cuplu, pentru copil si pentru familie. Implicit copilul este exclus de multe ori din activitatile cuplului, cunoscut sub expresia: „e pentru oameni mari”. Tema principala pe care o prezinta sub-adiacent orice excludere a copilului pare legata de sexualitate. Actul sexual al sotilor presupune excluderea copilului.

Citeste si:  Recomandari privind vaccinarea in pediatrie pentru medici si pacienti

Ceea ce face diferenta intre o terapie de familie si una de cuplu este aceasta prezenta a sexualitatii in cea de-a doua. Aliantele tehnice si inconstiente stabilite intre membri familiei sunt obiect principal de lucru dar in afara sexualitatii cuplului care nu constituie o tema pentru copil. In unele familii, mama care devine excesiv preocupata de copil, nu mai realizeaza aceasta separare intre legaturile de cuplu si cele familiale. Ca urmare tensiunea sexuala este mai curand resimtita in relatie cu copilul decat in cea de cuplu. Aceasta conduce la multe momente dificile pe care o familie le resimte in momentul aparitiei unui nou-nascut. Relatia de excludere nu este resimtita de copil ci de sot / tata care nu mai simte prezenta cuplului. Aceasta relatie conduce la o situatie de gelozie care nu se poate manifesta ca atare ci fie prin reprosuri variate – „nu mai ai timp pentru mine” sau acte cu rol de razbunare – crearea unei alte legaturi sexuale in afara familiei, investirea suplimentara in munca, etc. Toata aceasta situatie bulverseaza mult legaturile familiale iar membrii ei incearca sa gestioneze situatia.

Citeste si:  Atentie! Furia, ostilitatea si depresia pun inima in pericol

Rolul terapiei este de a pune in cuvinte aceste lucruri si a le face din abstracte, nediferentiate, vagi, ambigue sa devina reprezentari pe care familia le poate lucra.

Principala dificultate in lucrul cu gelozia si excluderea este ca ele sunt stari vagi in care scenele implicate sunt lipsite de afecte concrete ci de unele generale, raportate la prezente multiple in care reactia este la scena si nu la obiectele din scena. Aici individualul si familialul se amesteca pana la imposibilitatea de a le vedea altfel decat nediferentiat.

Terapia geloziei si a excluderii este una centrata pe reprezentarea afectelor implicate.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.