Psoriazisul: mai mult decat o afectiune dermatologica, un obstacol psiho-social

Circa 400.000 de romani sufera de psoriazis, o afectiune cronica recurenta a pielii. Dintre acestia, intre 50 si 80% manifesta psoriazis al scalpului. Pentru cei mai multi dintre pacienti, pruritul reprezinta simptomul cel mai neplacut, iar vizibilitatea leziunilor este nominalizata printre principalele probleme care contribuie considerabil la scaderea calitatii vietii si a interactiunii sociale.

Studiile dezvoltate asupra impactului social si psihologic al afectiuni arata ca peste 60% dintre pacientii renunta la inot si plaja, 40% renunta la activitati sportive, iar 64% dintre evita hainele care le expun zonele afectate. Boala afecteaza viata sexuala de cuplu pentru 48% dintre cei cu leziuni, iar 11,5% evita sa iasa din casa din cauza psoriazisului.

Citeste si:  Spalatul pe dinti: un cosmar pentru cel mic sau un moment amuzant al zilei?

In plus, 10% dintre pacienti manifesta ganduri suicidale, raportat la circa 3%, media pacientilor cu alte patologii. Impactul psihosocial al afectiuni este mai mare la pacientii cu afectare a scalpului, comparativ cu alte localizari.

LEO Pharma A/S, companie daneza ce opereaza la nivel mondial in peste 100 de tari, a lansat si in Romania produsul Xamiol*, pentru tratamentul psoriazisului scalpului. „Noutatea Xamiol* consta in reusita de a combina doua substante active eficiente in tratament, dar instabile atunci cand sunt administrate impreuna. Contributia majora a LEO Pharma, obtinuta dupa cercetari indelungate, este data de combinatia celor doua substante active – betametazona si calcipotriol – intr-un vehicul unic sub forma de gel, care asigura atat stabilitatea, cat si eficienta acestora”, a declarat dr. Corina Marinescu, Country Manager LEO Pharma Romania.

Citeste si:  Brazilienii au descoperit un medicament care impiedica transmiterea virusului SIDA

„Printre avantajele Xamiol* Gel, rezultate in urma studiilor clinice, se numara eficienta in controlul bolii, reactiile adverse scazute, absorbtia buna, faptul ca gelul nu curge si nu pateaza, usurinta de aplicare si faptul ca este necesara o singura aplicare pe zi, ceea ce creste aderenta pacientului la tratament”, a explicat dr. Vasile Benea, Director Medical al Spitalului Clinic de Dermato-Venerologie Prof. Dr. Scarlat Longhin.

Citeste si:  Varicela la copii

Produsul Xamiol* Gel este disponibil in farmacii, putand fi eliberat doar pe baza prescriptiei medicale emise de medicul specialist. Pretul recomandat este de 81.53 lei, produsul figurand pe lista B a medicamentelor compensate – adica poate fi achizitionat de catre pacient cu o reducere de 50%.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.