Pubertatea tarzie creste riscul de osteoporoza

Varsta la care se instaleaza pubertatea reprezinta un indicator primar al riscului de osteoporoza la varsta adulta, influentand densitatea minerala osoasa, sunt de parere oamenii de stiinta de la un institut de cercetare din Los Angeles (Statele Unite). Potrivit cercetarilor realizate de acestia pubertatea tarzie creste riscul unei persoane de a dezvolta osteoporoza in decursul vietii.

In cadrul studiului, 78 de fete si 84 de baieti au fost supusi, pe durata pubertatii, unei serii de investigatii menite sa identifice orice corelatie existenta intre varsta la care aceasta etapa a vietii debuteaza si riscul de osteoporoza.

Citeste si:  EXPOMEDIKA: un pas inainte pentru sistemul medical romanesc, intre 5 si 8 iunie la Palatul Parlamentului

„Pubertatea joaca un rol semnificativ in dezvoltarea oaselor”, a explicat coordonatorul studiului. „In aceasta etapa, oasele se lungesc si isi sporesc densitatea. La finele pubertatii epifizele se inchid, stopand cresterea oaselor. Cand acest fenomen are loc, adolescentul atinge inaltima si masa osoasa maxima. Am descoperit ca pubertatea precoce este asociata unei mase osoase mai mari, in timp ce pubertatea tarzie rezulta intr-o scadere a masei osoase”.

Citeste si:  Surditatea instantanee

Rezultatele sunt cu atat mai importante cu cat unii adolescenti, pentru a creste mai mult in inaltime, apeleaza la interventii medicale pentru intarzierea pubertatii, fapt ce, potrivit studiului, poate avea un impact negativ semnificativ la varsta adulta.

Dat fiind ca, la varsta adulta, densitatea osoasa scade cu aproximativ 1-2% pe an, o crestere cu 10-20% a densitatii osoase datorata instalarii precoce a pubertatii corespunde, in opinia specialistilor, cu 10-20 de ani in care organismul este protejat in mod natural impotriva osteoporozei.

Citeste si:  Frica de intuneric

Pubertatea tarzie se descrie atunci cand nici un semn al pubertatii nu apare pana la varsta de 14 ani la baieti, iar la fete pana la 17 ani.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.